Dyspepsja (niestrawność): przyczyny, objawy, leczenie

Dyspepsja jest terminem używanym w celu opisania objawów związanych z problemami trawiennymi. Potocznie nazywana jest niestrawnością, czyli występującym w żołądku i nadbrzuszu uczuciem bólu. Może mieć on charakter nawracający i przewlekły, trwający ponad cztery tygodnie. Najczęściej jest to zespół objawów takich jak: uczucie pełności po posiłku, wczesne uczucie sytości, ból i pieczenie w nadbrzuszu. Dyspepsja jest schorzeniem występującym często, a według badań stwierdza się, że dotyczy ok. 20-30 proc. populacji.

Dyspepsja - przyczyny

Dyspepsja jest stanem przewlekłym, który - w zależności od rodzaju - jest wywoływany przez inne przyczyny. Ze względu na podłoże, dyspepsję można podzielić na:

  1. Organiczną - związaną z występowaniem innych chorób, najczęściej choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, refluksu żołądkowo-przełykowego, raka przełyku lub żołądka
  2. Czynnościową - występującą pomimo braku istotnej przyczyny, najczęściej na skutek nadwrażliwości jelit, zarażenia Helicobater Pylori, stosowanej diety, przyjmowanych leków np. przeciwzapalnych, przeciwreumatycznych, preparatów żelaza i antybiotyków oraz wpływu dymu tytoniowego

Czy ostatni posiłek trzeba jeść o 18? [NaZdrowie]

Dyspepsja - objawy

Charakterystycznymi objawami dyspepsji jest najczęściej ból i pieczenie w nadbrzuszu, wczesne uczucie sytości, uczucie pełności po posiłku. O dyspepsji mówi się, jeżeli występuje więcej niż jedna dolegliwość i mają one charakter przewlekły - trwający powyżej miesiąca.

Dolegliwości najczęściej nasilają się po jedzeniu, ale mogą pojawić się również na czczo lub nie być związane z jedzeniem.

Dyspepsja może być mylona z wieloma innymi schorzeniami układu pokarmowego. Aby dokonać dokładnej diagnostyki należy udać się do lekarza gastrologa i przeprowadzić badanie, jakim jest gastroskopia. Natychmiastowym powodem do konsultacji lekarskiej jest:

  • wystąpienie przewlekłych wymiotów,
  • nagły spadek masy ciała,
  • dysfagia,
  • anemia potwierdzona badaniami.

Istotny jest także dokładny wywiad żywieniowo-zdrowotny z pacjentem, poznanie chorób współistniejących, przyjmowanych leków oraz sytuacji w których najczęściej nasilają się objawy. Dodatkowym badaniem jest USG jamy brzusznej. 

Leczenie dyspepsji

W celu leczenia schorzenia jakim jest dyspepsja stosuje się terapię farmakologiczną, opierającą się na przyjmowaniu leków zobojętniających, hamujących wydzielanie kwasu solnego. Dodatkowo zaleca się leki przeciwbólowe, a czasem nawet przeciwdepresyjne. Duże znaczenie w leczeniu dyspepsji ma także zmiana diety i stylu życia. Należy unikać przyjmowania bardzo obfitych posiłków, szczególnie tych jedzonych w pośpiechu. Zaleca się spożywanie mniejszych porcji, 3-4 razy dziennie, a ostatni posiłek nie powinien być zjedzony później niż diw godziny przed snem. Dieta przy dyspepsji powinna być lekkostrawna, z ograniczeniem potraw tłustych, ostrych i smażonych. Powinno unikać się gazowanych i gorących napojów takich jak mocna kawa i herbata. Wskazane jest także zaprzestanie palenia tytoniu oraz spożywanie alkoholu.

Wyleczenie dyspepsji zależy indywidualnie od każdej osoby. Objawy mogą ustąpić po kilku miesiącach lub trwać wiele lat. Często dyspepsja towarzyszy człowiekowi przez całe życie, z okresami remisji. Choroba nie zagraża życiu, ale znacznie pogarsza jego jakość, ponieważ jest schorzeniem uciążliwym.

To także może cię zainteresować:

Więcej o: