Kolendra siewna - zarówno jej nasiona, jak i liście - jest używana głównie do celów kulinarnych jako przyprawa. Pozyskuje się z niej także olejek eteryczny o właściwościach leczniczych. Wywodzi się z zachodnich rejonów basenu Morza Śródziemnego. Dziś jej największym producentem są Indie. Nasiona smakują inaczej niż liście, są delikatniejsze, słodkie. Liście zaś mają charakterystyczny smak i silny aromat. Są nieco podobne do liści pietruszki, jednak oprócz tego nie mają ze sobą wiele wspólnego. Uwaga! Liście kolendry tracą walory smakowe podczas gotowania, dobrze jest więc dorzucić je do potrawy pod koniec przyrządzania posiłku.
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Kolendra obfituje w witaminy A i K, zawiera również sporo witaminy C. Witamina A wspomaga wzrok i wpływa pozytywnie na kondycję skóry. Witamina K wzmacnia kości, a witamina C - między innymi - podnosi odporność. Kolendra ma również żelazo, wapń i magnez. Posiada też nieco błonnika.
Włączenie kolendry do codziennej diety może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów - to wszystko dzięki zawartości kwasu linolowego, palmitynowego i oleinowego. Jedzenie kolendry może się przyczynić także do zredukowania ciśnienia tętniczego. Liście kolendry stymulują pracę wątroby, a co za tym idzie - pomagają organizmowi w oczyszczaniu się z toksyn. Luteina i zeaksantyna obecne w kolendrze chronią przed nadmiarem wolnych rodników. Przeżuwanie liści kolendry (podobnie jak natki pietruszki) to naturalny sposób na świeży oddech.
Olejek eteryczny z kolendry wykazuje właściwości antybakteryjne. Przeciwdziała bakteriom takim jak gronkowiec złocisty, paciorkowce, pałeczka ropy błękitnej, pałeczka okrężnicy (Escherichia coli) i odmieniec pospolity. Badania sugerują też, że kolendra może chronić przed nadmiarem wolnym rodników poprzez swoje właściwości antyoksydacyjne. Wolne rodniki przyspieszają starzenie się organizmu oraz stymulują procesy chorobowe. Eksperymenty na szczurach pokazały, że regularne przyjmowanie kolendry zmniejsza u nich poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi, wątrobie i sercu. Z kolei eksperymenty na myszach wykazały, że olejek eteryczny z kolendry ma właściwości uspokajające i przeciwlękowe*. Kolendrowy olejek powoduje wzmożoną produkcję soku żołądkowego, dlatego ma zbawienny wpływ na problemy z perystaltyką - niestrawność, wzdęcia, zaparcia, zgagę.
Przeczytaj: Zioła - domowy sposób na dolegliwości jelitowe
Świeżo ścięte liście kolendry szybko tracą sprężystość i się psują, warto więc pomyśleć nad zasadzeniem tego zioła w doniczce czy przydomowym ogródku - wtedy można mieć stały dostęp do świeżych, aromatycznych listków. Jeśli już trzeba podtrzymać ścięte liście przy życiu, najlepiej wsadzić je do lodówki zawinięte w papierowy ręcznik lub ściereczkę. Zmielona kolendra powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Chcesz się leczyć lub odchudzać ziółkami? Musisz to wiedzieć!
* Na podstawie: Mariola Kozłowska, Małgorzata Ziarno, Kolendra - skład i zastosowanie, "Postępy Fitoterapii" 2/2012, s. 108-112.