fitosterole

Więcej o:

fitosterole

  • Sitosterolemia (fitosterolemia)

    Pojawiająca się niezwykle rzadko mutacja genetyczna sprawia, że jelita pobierają zbyt dużą ilość fitosteroli dostarczanych mu wraz z pożywieniem. Choroba prowadzi także do zmniejszonego wydzielania żółci. Zaburzenie to sprzyja m.in. przedwczesnemu rozwojowi miażdżycy. U pacjentów z sitosterolemią

  • Opuncja figowa - właściwości, zastosowanie

    przygotowuje się olejek bogaty w substancje biologicznie czynne, takie jak związki fenolowe, tanina, flawonoidy oraz kwas hydroksycynamonowy. W olejku zawarta jest również duża ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz fitosteroli. Ze względu na swój wyjątkowy skład olejek z nasion

  • Krokosz barwierski (szafran łąkowy) - właściwości, zastosowanie

    którym przeważają wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Tłoczony na zimno stosowany jest w celach leczniczych i zdrowotnych. Olej krokoszowy zawiera: kwas linolowy (omega-6) kwas linolenowy (omega-3) witaminę A witaminę E fitosterole luteolinę (flawonoid) Olej krokoszowy jest ceniony przede wszystkim za dużą zawartość

  • Olej sojowy - na "zły" cholesterol i problemy skórne

    sojowy: na "zły" cholesterol i poprawę koncentracji Olej sojowy (przede wszystkim ten tłoczony na zimno, nierafinowany) jest także jednym z produktów bardzo bogatych w fitosterole - podobnie jak nasiona słonecznika czy sezam. Roślinne sterole dobrze znamy z margaryn, zwanych prozdrowotnymi lub

  • Olej z czarnuszki: właściwości, cena. Na co pomaga olej z czarnuszki?

    jego działania jest bardzo szerokie. Olej z czarnuszki zawiera aż osiem z dziewięciu białek, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto w jego skład wchodzą węglowodany, zróżnicowane kwasy tłuszczowe (aż 85 proc. oleju stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone), fosfolipidy i fitosterole

  • Orzechy tygrysie - niebanalna przekąska pełna zdrowia

    tłuszczowe (60 proc. wszystkich kwasów tłuszczowych obecnych w orzechu tygrysim to właśnie jednonasycone), niewielkie ilości białka, fitosterole (roślinny "cholesterol", pełniący dobroczynną funkcję w organizmie ludzkim), witaminy E i C oraz składniki mineralne, takie jak mangan, miedź, cynk, magnez, potas

  • Jesz i obniżasz - sześciu wrogów cholesterolu z kuchni

    sercu. Wyróżnia go wyjątkowa obfitość fitosteroli (ok. 960 mg/100 g, gdy oliwa, czyli olej z oliwek, ma ich ok. 220mg/100g). Fitosterole, chociaż są bardzo podobne do cholesterolu, stanowią jego bezwzględnego zabójcę. Nie dość, że przyspieszają metabolizowanie złego cholesterolu, to jeszcze dosłownie