Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) to roślina należąca do rodziny jaskrowatych. Inne popularne nazwy to kminek egipski, kolendra siewna, kmin czarny, czarnucha, kąkolnica. Czarnuszka pochodzi z terenów dzisiejszego Iraku i Turcji, skąd rozprzestrzeniła się na kraje śródziemnomorskie setki lat temu. Obecnie jest uprawiana w wielu regionach świata, także w Polsce. Jest rośliną jednoroczną, miododajną, kwitnie na niebiesko od maja do września.
Nasiona czarnuszki wykorzystywane są w kuchni do przyprawiania potraw. Ale czarnuszka zawsze była ceniona także jako roślina lecznicza. W medycynie tradycyjnej używano jej do zwalczania wielu schorzeń, w tym zapalenia oskrzeli i biegunki. Nasiona zbiera się wczesną jesienią, gdy mieszki, w których się znajdują, zmieniają barwę na brązową. Z nasion tłoczy się olej, zjada się je także w całości lub zmielone, jako dodatek do potraw czy wypieków. Olej z czarnuszki można spożywać, używany jest też w ziołolecznictwie oraz do pielęgnacji cery. Kremy z dodatkiem czarnuszki nadają się do pielęgnowania cery trądzikowej i atopowej.
Co kryje się w składzie czarnuszki
Nasiona czarnuszki siewnej zawierają między innymi:
- duże ilości tłuszczów (nienasycone kwasy tłuszczowe - linolowy, oleinowy, alfa-linolenowy i inne)
- kwasy nasycone (kwas palmitynowy i stearynowy)
- olejek eteryczny (tymochinon)
- melantynę i inne saponiny
- alkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę
- garbniki
- cukry
- białko roślinne
- witaminy z grupy B, beta-karoten, witaminę A
- błonnik
- składniki mineralne (wapń, magnez, żelazo, potas, selen, cynk)
Ze względu za zawartość składników bioaktywnych czarnuszka działa pozytywnie na organizm, a kilka niewielkich badań laboratoryjnych pokazało jej prozdrowotny potencjał.
Korzyści dla zdrowia, jakie niesie spożywanie czarnuszki
- Bioaktywne związki, które znajdziemy w nasionach i oleju z czarnuszki, mają działanie przeciwutleniające, co oznacza, że neutralizują wolne rodniki i zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym komórek. Ogólnie rzecz ujmując, dzięki temu mogą zapobiegać rozwojowi wielu chorób, w tym chorób nowotworowych, cukrzycy, schorzeń naczyniowo-sercowych, otyłości. Za silne właściwości przeciwutleniające czarnuszki odpowiadają związki o nazwie tymochinon, karwakrol, t-anetol i 4-terpineol.
- Obniża poziom cholesterolu we krwi. W co najmniej 17 doświadczeniach badacze wykazali, że spożywanie czarnuszki wiązało się ze spadkiem zarówno całkowitego, jak i „złego" cholesterolu (LDL), a także trójglicerydów we krwi. W tym wypadku mocniejsze działaniem wykazał się olej z czarnuszki, natomiast zjadanie samych nasion wpłynęło dodatkowo na wzrost poziomu "dobrego" cholesterolu (HDL).
- Ma prawdopodobnie właściwości przeciwrakowe, czyli może być wykorzystywany w profilaktyce raka, zwiększając naszą ochronę przed rakiem piersi, krwi, a także rakiem trzustki, płuc, szyjki macicy, prostaty, skóry i okrężnicy. Badania wskazują tutaj na bioaktywny związek zwany tymochinonem. Te doświadczenia prowadzono jednak tylko w laboratoriach (nie były to badania kliniczne), stąd nie wiadomo dokładnie, czy i jak tymochinon działa na ludzi.
- Ma właściwości bakteriobójcze - w badaniach laboratoryjnych, a także w eksperymentach z udziałem ludzi wykazano, że czarnuszka niszczy gronkowce, a także groźną Staphylococcus aureus (lekooporna bakteria).
- Zmniejsza stan zapalny w organizmie - przewlekłe zapalenie łączy się z takimi chorobami jak rak, cukrzyca, choroby serca i bardzo obciąża organizm. W jednym z badań z udziałem 42 osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów, przyjmowanie 1000 mg oleju z czarnuszki dziennie przez osiem tygodni zmniejszyło markery stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. Inne doświadczenia, z pacjentami chorymi na raka trzustki sugerują, że olej z czarnuszki pomógł obniżyć markery stanu zapalnego.
- Chroni wątrobę przed uszkodzeniami, jak sugerują wyniki kilku niewielkich badań na zwierzętach. Te właściwości czarnuszki związane są z zawartością przeciwutleniaczy i zdolnością do zmniejszania stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego.
- Może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, co wykazały badania z udziałem ludzi.
- Może zapobiegać wrzodom żołądka - badania prowadzone na zwierzętach wykazały, że czarnuszka chroni wyściółkę żołądka i dzięki temu zapobiega chorobie wrzodowej.
- Ma też prawdopodobnie działanie przeciwgrzybicze.
Chociaż potrzebne są dalsze badania z udziałem ludzi, aby udowodnić prozdrowotne właściwości czarnuszki, to już dzisiaj można ją polecić jako bardzo zdrowy dodatek do potraw.
Więcej na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Chcesz się leczyć lub odchudzać ziółkami? Musisz to wiedzieć!
Źródła: MedicalNewsToday, ncbi.nlmn,nih.gov