Więcej artykułów o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Jakie napoje pić, aby jak najdłużej zachować młodość i sprawność ciała i umysłu? Wbrew pozorom lista nie jest wcale taka krótka. Mamy sporo dowodów na korzystne działanie na organizm kawy, kakao, herbaty czy soków z jagód albo buraków. A to jeszcze nie koniec propozycji.
W jaki sposób możemy przeciwdziałać starzeniu się ciała? Przede wszystkim prowadząc aktywny styl życia i stosując zrównoważoną dietę. Musimy dbać o prawidłowe ciśnienie krwi i odpowiednią do naszego wieku i wzrostu masę ciała, pilnować cholesterolu i poziomu cukru. Kluczem do zdrowia jest unikanie żywności wysokoprzetworzonej, nadmiaru alkoholu oraz rzucenie palenia. Do tego codzienny spacer lub ćwiczenia, pływanie albo rower. Ważne, aby nie spędzać wolnego czasu głównie na kanapie przed telewizorem czy laptopem, ale starać się zrobić przynajmniej 7 tys. kroków dziennie.
Badania dowiodły, że regularne picie kawy wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Największe korzyści zdrowotne przynosi wypijanie od dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie.
Kawa ma jeszcze wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia i samopoczucia. Dzięki unikalnemu połączeniu ponad 1000 składników (tyle do tej pory zidentyfikowano i opisano) kawa zmniejsza stres oksydacyjny i stany zapalne w organizmie, przyspiesza metabolizm oraz poprawia wrażliwość na insulinę.
Filiżanka kawy poprawia pracę umysłu i dodaje energii, co doskonale wiedzą ci, którzy bez tego napoju nie potrafią rozpocząć dnia. To właściwie naturalny antydepresant, ponadto wspiera profilaktykę przeciwnowotworową. Mamy też dowody, że regularne picie kawy w starszym wieku poprawia zdolności poznawcze oraz zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych mózgu.
Kakao nazywano kiedyś napojem bogów. Ziarna kakaowca służyły niegdyś do celów rytualnych, były składane w ofierze bogom, miały przynosić mądrość i energię, a nawet były uznawane za afrodyzjak. Współcześnie kakao ogłoszono jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Jest pełne przeciwutleniaczy, mikroelementów, witamin i kwasów omega-9. Znajdziemy w nim takie substancje jak tryptofan (związek niezbędny do produkcji serotoniny), fenyloetyloaminę ("czekoladowa amfetamina", która działa pobudzająco i poprawia pamięć) oraz polifenole (niezwykle silne antyoksydanty, czyli związki wyłapujące i unieszkodliwiające tak zwane wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się komórek). Flawanole (jeden z rodzajów polifenoli) dbają m.in. o stan naczyń krwionośnych, poprawiając w ten sposób krążenie.
Napój z kakao działa stymulująco na mózg, a pite często poprawia pamięć krótkoterminową, ponadto uważa się, że pomaga na dłużej zachować pamięć i zdolności poznawcze.
Zielona herbata zmniejsza stan zapalny jelit, a co za tym idzie, obniża ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób. Warto też zwrócić uwagę na takie substancje zawarte w zielonej herbacie, jak arginina oraz teanina. Mają bowiem działanie łagodzące stres, dzięki czemu pośrednio spowalniają proces starzenia się mózgu.
Wypijając dwie lub więcej filiżanek czarnej herbaty dziennie obniżamy ryzyko przedwczesnego zgonu - przekonują naukowcy z National Institutes of Health (Narodowe Instytuty Zdrowia w USA). Dowiedziono, że regularne picie herbaty służy naszemu zdrowiu i jest powiązane z niższym ryzykiem przedwczesnego zgonu, szczególnie z powodu chorób sercowo-naczyniowych.
Sok z buraka pomaga obniżyć ciśnienie krwi dzięki azotanom, związkom rozszerzającym naczynia krwionośne. Pijąc ten sok zmieniamy poziom azotanów we krwi, a w efekcie poprawiamy naszą kondycję fizyczną. Buraki czerwone mają korzystny wpływ na mikrobiom jelitowy, wzmacniają odporność, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Ponadto sok z buraka to dobre źródło kwasu foliowego. Dzięki fitoskładnikom, w tym ftalanom sok z buraka obniża poziom cholesterolu, a także wspiera pracę wątroby.
Naturalne, niesłodzone soki z owoców czy warzyw zawierają mnóstwo witamin, w tym witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Do tego dochodzą minerały oraz błonnik, nieoceniony jako "sprzątacz" organizmu.
Soki, najlepiej świeżo wyciskane, są wypełnione polifenolami i innymi przeciwutleniaczami, które zwalczają stany zapalne i zmniejszają ryzyko chorób serca i mózgu. Polifenole to bioaktywne związki, które nadają roślinom barwę. W organizmie człowieka mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalnie, obniżają ciśnienie krwi i chronią nas przed miażdżycą oraz jej konsekwencjami.