polifenole
-
Pomaga obniżyć cholesterol i zgubić zbędne kilogramy. Sięgnij po niebieski napój
Herbata niebieska, ulung, oolong, herbata smocza - to różne nazwy tego samego rodzaju herbaty, która plasuje się gdzieś pomiędzy herbatą zieloną a czarną. Dlaczego warto pić herbatę ulung?
-
Polifenole: co to takiego? Czy polifenole są zdrowe? Lista produktów bogatych w polifenole
Przedmiotem zainteresowania osób dbających o zdrowie są polifenole. Co to takiego? Sprawdzamy, czym są i gdzie można znaleźć substancje, które zmniejszają ryzyko chorób układu krwionośnego czy nowotworów.
-
Polifenole - czy polifenole są zdrowe? Nie ma wątpliwości, że warto je jeść
Polifenole to te związki, które "kolorują" owoce i warzywa. Chronią rośliny przed szkodnikami, chorobami i nadmiarem słońca. Ale także dla ludzkiego zdrowia okazują się być bardzo ważne.
-
Herbata niebieska: czy wspomaga odchudzanie? Jak parzyć niebieską herbatę
Herbata niebieska to jeden z rodzajów herbaty chińskiej, tej samej rośliny, z której powstaje herbata zielona i czarna. Liście herbaty niebieskiej są poddawane częściowemu procesowi fermentacji. Łączy cechy i właściwości czarnej i zielonej herbaty...
-
Herbata oolong (ulung): czy wspomaga odchudzanie?
Herbata oolong (ulung) niebieska to jeden z rodzajów herbaty chińskiej, której liście poddane zostały procesowi częściowej fermentacji. Plasuje się między sfermentowanymi w pełni czarnymi herbatami a niefermentowanymi herbatami zielonymi. Ma wiele...
-
Polifenole. Czym są i jaki mają wpływ na zdrowie?
Polifenole są organicznymi związkami chemicznymi występującymi dosyć powszechnie w świecie roślin. Prowadzone w ostatnich latach badania wykazały, że związki te wykazują szereg prozdrowotnych właściwości, a dostarczanie do organizmu produktów...
-
Winogrona - świeże, suszone, w płynie... Zdrowe?
Zielone, czerwone, rodzynki, a może po prostu wino gronowe? Winogrona właściwie w każdej wersji mogą być sojusznikami naszego zdrowia. Ważna jednak jest ich dawka, pochodzenie, sposób przygotowania do spożycia, a nawet to, z czym je zjadamy.