polifenole

Więcej o:

polifenole

  • Polifenole. Czym są i jaki mają wpływ na zdrowie?

    Polifenole - charakterystyka Polifenole są związkami chemicznymi występującymi w wielu roślinach oraz owocach, w których stanowią naturalny mechanizm obronny. Hamują rozwój grzybów i wirusów, a także odstraszają owady. Okazało się, że te same właściwości mogą pozytywnie wpływać na zdrowie ludzkie

  • Sześć suszonych śliwek zjadanych codziennie może powstrzymać stan zapalny

    są one niebagatelne. Naukowcy dowodzą, że dłuższe spożywanie przynajmniej kilku owoców dziennie przez kobiety będące po menopauzie pomaga zwalczać stany zapalne powiązane z osteoporozą. Polifenole na froncie walki z osteoporozą Osteoporoza to choroba kości prowadząca stopniowo do zaniku tkanki kostnej. Proces

  • Kakao: właściwości zdrowotne. Dlaczego warto pić kakao?

    pobudzająco, poprawia pamięć polifenole (flawonoidy): katechiny i epikatechiny - przeciwutleniacze, walczą z wolnymi rodnikami, korzystnie wpływają na układ krążenia, działają przeciwmiażdżycowo kofeina, teobromina - działają pobudzająco oraz regenerująco, ożywiają zmęczony organizm tłuszcze roślinne: kwas

  • Zielona kawa - dlaczego warto ją pić?

    ten jest ekstraktem kwasu kawowego i chinowego. Zielona kawa to również bogactwo takich związków jak polifenole, kwas salicylowy i ferulowy, a także kofeina. Jeżeli chodzi o witaminy to spotkać tu można: witaminę B1, witaminę B2, witaminę B12, witaminę C, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Zielona kawa to również źródło

  • Kawa: właściwości zdrowotne

    na chorobę Alzheimera oraz chorobę Parkinsona. Naukowcy twierdzą, że dzienna dawka kawy, która jest korzystna dla organizmu to 3 do 5 filiżanek. Najwięcej cennych z punktu widzenia zdrowia polifenoli ma kawa rozpuszczalna. Kawa - składniki bioaktywne W skład kawy wchodzi ponad 1000 składników. Do tej pory