Herbata oolong (ulung): czy wspomaga odchudzanie?

Herbata oolong (ulung) niebieska to jeden z rodzajów herbaty chińskiej, której liście poddane zostały procesowi częściowej fermentacji. Plasuje się między sfermentowanymi w pełni czarnymi herbatami a niefermentowanymi herbatami zielonymi. Ma wiele cennych właściwości zdrowotnych.

Ma łagodniejszy smak, niż herbata zielona, zachowując jednocześnie wszystkie właściwości liści Camelia sinensis, czyli herbaty chińskiej. Herbata oolong (ulung), niebieska, turkusowa, szmaragdowa, a także ulung lub wulong - nazw ma naprawdę sporo. Wulong w języku chińskim znaczy "czarny smok". Od innych herbat, czarnej, zielonej czy czerwonej, herbatę oolong (ulung) odróżnia stopień fermentacji liści i sposób produkcji. Liście herbaty niebieskiej są na wpół sfermentowane. Gdy zaparzymy taką herbatę, widzimy, że jej brzegi są ciemniejsze. To ta część, która uległa procesowi fermentacji, jak herbata czarna. Natomiast środek takiego listka jest jasny, podobnie jak w herbacie zielonej. Herbata oolong (ulung) produkowana jest w prowincjach Fujian, Anxi oraz Guangdong w Chinach, oraz na Tajwanie. Niektóre jej gatunki pochodzą także z Indii, Nepalu i Wietnamu.

Jak powstaje niebieska herbata oolong (ulung)?

Proces powstawania niebieskiej herbaty oolong (ulung) dzieli się na kilka etapów. Na początek, świeżo zerwane listki wystawia się na działanie słońca i wiatru. Etap, nazywany więdnięciem, pomaga w pozbyciu się wody z liści herbaty. Drugi etap to ochładzanie listków herbaty w zacienionym miejscu. Herbata znajduje się w specjalnych koszach, którymi co jakiś czas się potrząsa, aby nadkruszyć krawędzie listów znajdujących się wewnątrz. Chodzi o to, aby większa powierzchnia liścia stykała się z powietrzem i ulegała utlenianiu (oksydacji). Tę procedurę powtarza się kilka razy, aby wreszcie przejść do kolejnego etapu, czyli gwałtownego zatrzymania tego procesu utleniania poprzez poddanie listków działaniu wysokiej temperatury. Robi się to tradycyjnie podgrzewając wielkie garnki na ogniu z węgla drzewnego. W procesie produkcji przemysłowej są to specjalne urządzenia grzewcze. Potem listki się zwija i lekko ugniata, a następnie praży długo w niskiej temperaturze, aby odparować resztki wody. Ten etap decyduje o smaku niebieskiej herbaty oolong (ulung). Odpowiednio modyfikując proces fermentacji uzyskuje się bowiem niebieską herbatę o różnych walorach smakowych. Te najszlachetniejsze w smaku ulungi długo dojrzewają prażone na słabym ogniu, tracąc kwaśny i cierpki posmak.

Zobacz wideo

Herbata niebieska - właściwości zdrowotne i odchudzające

Skład i działanie herbat oolong (ulung) zbliżone jest do działania do herbat zielonych. W składzie niebieskiej herbaty oolong (ulung) znajdziemy:

Niebieska herbata oolong (ulung) zawiera przede wszystkim, duże ilości taniny oraz katechiny, a także kofeinę. Uważa się, że niebieska herbata ulung ma właściwości odchudzające: powoduje przyspieszenie metabolizmu, a co za tym idzie - spalania tkanki tłuszczowej. Inne właściwości zdrowotne niebieskiej herbaty to:

  • działanie moczopędnie
  • przyspieszanie wydalania z organizmu toksyn i nadmiaru wody
  • poprawa pracy wątroby
  • obniżanie poziomu cholesterolu LDL, działa więc pozytywnie na pracę układu krwionośnego
  • obniżanie poziom glukozy we krwi
  • wspomaganie odporność organizmu
  • wspomaganie pracy układu nerwowego
  • poprawa koncentracji i pamięci

Fitosterole zawarte w herbacie wspomagają profilaktykę chorób nowotworowych. Kilka tal temu opublikowano wyniki badań, które pokazały, że osoby, które spożywały produkty o wysokiej zawartości steroli roślinnych miały o połowę niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Niebieska herbata działa również przeciwpróchniczo, ponieważ hamuje rozwój bakterii próchnicotwórczych i obniżenia ich zdolności przylegania do powierzchni zębów. Niebieska herbata reguluje proces demineralizacji szkliwa.

Niebieska herbata oolong (ulung) - sposób parzenia

Herbaty oolong parzy się w specjalny sposób. Najpierw należy taką herbatę zalać wodą i wypłukać, dzięki czemu liście nie tylko się oczyszczają z pyłu i innych zanieczyszczeń, ale i rozwijają. Dopiero teraz zalewamy liście gorącą wodą (ok. 90 stopni C) i krótko parzymy. Takie liście, szczególnie dobrej jakości, można zaparzać kilkakrotnie.

Herbata oolong (ulung) - przeciwwskazania 

Herbata oolong (ulung) uznawana jest za bezpieczną i nietoksyczną. Nie mniej jednak niebieską herbatę oolong (ulung) należy pić z umiarem z powodu zawartości kofeiny i teiny. Zawartość kofeiny może zaburzać sen, spowodować problemy żołądkowe oraz odwodnienie. Na pewno kobiety w ciąży nie powinny wypijać dużych ilości herbaty. Polifenole znacznie ograniczają wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym.  - Biorąc pod uwagę częstą niedokrwistość w okresie ciąży nie zaleca się pić mocnej herbaty podczas posiłków ani też popijać herbatą przyjmowanych preparatów żelaza - ostrzegają eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Więcej o: