Dieta paleo - na czym polega? Czego nie powinniśmy jeść przy tej diecie?

Dieta paleo polega na takim sposobie żywienia się, który eliminuje produkty przetworzone, a koncentruje się na naturalnych składnikach. Niektórzy nazywają ją także dietą paleolityczną lub dietą człowieka epoki kamiennej, chociaż prawdopodobnie niewiele ma wspólnego z posiłkiem naszych przodków.

Dieta paleo dąży do możliwie najściślejszego naśladowania sposobu żywienia się człowieka z paleolitu. 

Dieta paleo - jemy chude mięso oraz ryby

Dieta paleo jest wysokobiałkową dietą opierającą się na spożywaniu przede wszystkim mięsa oraz ryb. I najlepiej, gdyby było to mięso dzikich zwierząt. Tak więc pożądana jest sarnina, dziczyzna, mięso przepiórek, zajęcy. Powinniśmy raczej unikać jedzenia wieprzowiny. Ze zwierząt hodowlanych najlepsza w tym wypadku jest wołowina, cielęcina, jagnięcina, konina oraz mięso królika.

Polecany drób to kurczaki, indyki, kaczki, gęsi.

Ryby, akceptowane w diecie paleo to słodkowodny pstrąg oraz ryby morskie, takie jak śledzie, flądra, sola, sardynki, tuńczyk, dorsz ,halibut. Można jeść także owoce morza.

Dieta paleo - cenne są jajka, nasiona i orzechy oraz owoce leśne

Sporo przepisów w diecie uwzględnia jajka, jako bazę wielu posiłków. Jajka powinny być od kur z tzw. z wolnego wybiegu, ponieważ tylko wtedy ich pożywienie jest w miarę zbliżone do naturalnego.

Nasiona i orzechy - prawdopodobnie to one stanowiły podstawę codziennej diety w epoce kamiennej, uzupełnianej ziołami i dzikimi owocami. Dzisiaj warto sięgać po pestki dyni, słonecznika, a także po orzechy włoskie i laskowe.

W diecie paleo należy spożywać dużo owoców i warzyw. Najlepsze są oczywiście świeże owoce, w tym jagodowe i leśne. A także grzyby zbierane w lesie. Wśród warzyw polecane są: warzywa korzeniowe, takie jak marchew i pietruszka, seler, burak, bakłażany, sałaty, jarmuż i kilka innych.

Źródłem tłuszczu są w diecie paleo nierafinowane oleje.

Produkty zabronione w diecie paleo

Decydując się na stosowanie diety paleo będziemy musieli zrezygnować wszelkich produktów przetworzonych.

A zatem:

  • nie możemy spożywać chleba i pokarmów przygotowanych na bazie mąki zbożowej oraz ryżu
  • unikamy jedzenia cukru i produktów słodzonych
  • nie wolno używać olejów rafinowanych
  • staramy się nie jeść roślin strączkowych
  • odradzany jest wszelki nabiał: sery, masło, inne przetwory mleczne, takie jak śmietana czy jogurt
  • unikamy warzyw z dużą zawartością skrobi, np. ziemniaków
  • zabronione są orzeszki ziemne
  • nie używamy soli
  • żegnamy makarony, kasze i ryż
  • eliminujemy wszelkie inne produkty przetworzone

Sabotażyści odchudzania. Dlaczego diety często nie działają? 6 głównych przyczyn

Jakie są zalety diety paleo?

Zwolennicy tej diety uważają, że zbliżając się możliwie najbliżej do naturalnego człowiekowi sposobu żywienia, wyeliminujemy trapiące nas choroby cywilizacyjne, a przynajmniej niektóre z nich. Sposób odżywiania się został, zdaniem osób propagujących dietę paleo, zapisany w naszych genach setki tysięcy lat temu, a my ze swoim przetworzonym pożywieniem fundujemy sobie tylko choroby.

Dieta paleo ma sporo zalet, pod warunkiem, że uwzględni się indywidualne potrzeby organizmu. Nie każdy może i powinien ją stosować. Poza tym, jak przy każdej diecie, trzeba obserwować reakcję organizmu i, w razie czego, modyfikować posiłki.

Największą zaletą wydaje się być odrzucenie produktów przetworzonych. Dzięki diecie paleo nie faszerujemy się szkodliwymi tłuszczami, pustymi kaloriami, cukrami rafinowanymi oraz nadmiarem soli. Potrawy polecane w diecie paleo mają niski indeks glikemiczny. Nie ma w niej produktów ciężkostrawnych, więc łatwiej organizmowi trawić posiłki. Dieta paleo sprzyja utrzymaniu prawidłowej gospodarki lipidowej.

Dieta paleo - przeciwwskazania

Wysokobiałkowa dieta paleo powinna być stosowana pod nadzorem dietetyka, ponieważ nie jest specjalnie zbilansowana. Nie ma w niej produktów mlecznych i zbożowych, co jest przydatne dla osób z celiakią, ale niekoniecznie dla pozostałych. Zbyt długo stosowana dieta paleo zatem nie jest wskazana, ponieważ grozi niedoborami witaminy D, niedoborami wapnia, nadmiarem cholesterolu, a co za tym idzie, może grozić osteoporozą, chorobami wątroby czy nerek, a nawet nowotworami jelita grubego. Możemy też nabawić się hipercholesterolemii.

Więcej o: