Dieta paleo dąży do możliwie najściślejszego naśladowania sposobu żywienia się człowieka z paleolitu.
Dieta paleo jest wysokobiałkową dietą opierającą się na spożywaniu przede wszystkim mięsa oraz ryb. I najlepiej, gdyby było to mięso dzikich zwierząt. Tak więc pożądana jest sarnina, dziczyzna, mięso przepiórek, zajęcy. Powinniśmy raczej unikać jedzenia wieprzowiny. Ze zwierząt hodowlanych najlepsza w tym wypadku jest wołowina, cielęcina, jagnięcina, konina oraz mięso królika.
Polecany drób to kurczaki, indyki, kaczki, gęsi.
Ryby, akceptowane w diecie paleo to słodkowodny pstrąg oraz ryby morskie, takie jak śledzie, flądra, sola, sardynki, tuńczyk, dorsz ,halibut. Można jeść także owoce morza.
Sporo przepisów w diecie uwzględnia jajka, jako bazę wielu posiłków. Jajka powinny być od kur z tzw. z wolnego wybiegu, ponieważ tylko wtedy ich pożywienie jest w miarę zbliżone do naturalnego.
Nasiona i orzechy - prawdopodobnie to one stanowiły podstawę codziennej diety w epoce kamiennej, uzupełnianej ziołami i dzikimi owocami. Dzisiaj warto sięgać po pestki dyni, słonecznika, a także po orzechy włoskie i laskowe.
W diecie paleo należy spożywać dużo owoców i warzyw. Najlepsze są oczywiście świeże owoce, w tym jagodowe i leśne. A także grzyby zbierane w lesie. Wśród warzyw polecane są: warzywa korzeniowe, takie jak marchew i pietruszka, seler, burak, bakłażany, sałaty, jarmuż i kilka innych.
Źródłem tłuszczu są w diecie paleo nierafinowane oleje.
Decydując się na stosowanie diety paleo będziemy musieli zrezygnować wszelkich produktów przetworzonych.
A zatem:
Zwolennicy tej diety uważają, że zbliżając się możliwie najbliżej do naturalnego człowiekowi sposobu żywienia, wyeliminujemy trapiące nas choroby cywilizacyjne, a przynajmniej niektóre z nich. Sposób odżywiania się został, zdaniem osób propagujących dietę paleo, zapisany w naszych genach setki tysięcy lat temu, a my ze swoim przetworzonym pożywieniem fundujemy sobie tylko choroby.
Dieta paleo ma sporo zalet, pod warunkiem, że uwzględni się indywidualne potrzeby organizmu. Nie każdy może i powinien ją stosować. Poza tym, jak przy każdej diecie, trzeba obserwować reakcję organizmu i, w razie czego, modyfikować posiłki.
Największą zaletą wydaje się być odrzucenie produktów przetworzonych. Dzięki diecie paleo nie faszerujemy się szkodliwymi tłuszczami, pustymi kaloriami, cukrami rafinowanymi oraz nadmiarem soli. Potrawy polecane w diecie paleo mają niski indeks glikemiczny. Nie ma w niej produktów ciężkostrawnych, więc łatwiej organizmowi trawić posiłki. Dieta paleo sprzyja utrzymaniu prawidłowej gospodarki lipidowej.
Wysokobiałkowa dieta paleo powinna być stosowana pod nadzorem dietetyka, ponieważ nie jest specjalnie zbilansowana. Nie ma w niej produktów mlecznych i zbożowych, co jest przydatne dla osób z celiakią, ale niekoniecznie dla pozostałych. Zbyt długo stosowana dieta paleo zatem nie jest wskazana, ponieważ grozi niedoborami witaminy D, niedoborami wapnia, nadmiarem cholesterolu, a co za tym idzie, może grozić osteoporozą, chorobami wątroby czy nerek, a nawet nowotworami jelita grubego. Możemy też nabawić się hipercholesterolemii.