Niebieska herbata powstaje z tych samych liści, co herbata czarna i zielona. Różni się sposobem fermentacji. Liście herbaty niebieskiej są na wpół sfermentowane, co plasuje ją między sfermentowanymi w pełni czarnymi herbatami a niefermentowanymi herbatami zielonym Herbata niebieska zachowuje wszystkie właściwości liści Camelia sinensis, czyli herbaty chińskiej, przy czym ma łagodniejszy smak niż herbata zielona. Herbata niebieska ma kilka nazw: oolong, turkusowa, szmaragdowa, a także ulung lub wulong. Wulong w języku chińskim znaczy "czarny smok". Jest uprawiana przede wszystkim prowincjach Fujian, Anxi oraz Guangdong w Chinach, oraz na Tajwanie. Są też pewne odmiany pochodzące z Indii, Wietnamu oraz Nepalu.
Skład i działanie herbat oolong (ulung) zbliżone jest do działania herbat zielonych. Zawiera m.in.:
Niebieskiej herbacie przypisuje się właściwości odchudzające. Nauka nie wypowiedziała się jednoznacznie w tej sprawie, choć przeprowadzono kilka badań, które potwierdziły, że herbata sprzyja przyspieszaniu metabolizmu, a więc w efekcie spalaniu tłuszczu. W jednym z eksperymentów myszy karmiono dietą wysokotłuszczową i wysokocukrową oraz podawano im ekstrakt z herbaty oolong. Okazało się, że przybyło im mniej tłuszczu w jamie brzusznej niż myszom na tej samej diecie, które nie otrzymywały ekstraktu z herbaty. Myszy, którym podawano ekstrakt z zielonej herbaty, również spożywały mniej kalorii
W innym badaniu z udziałem dorosłych Chińczyków z nadwagą i otyłością szukano powiązania między piciem herbaty oolong a masą ciała. Uczestnicy badania wypijali 300 ml herbaty oolong cztery razy dziennie. Po 6 tygodniach ponad połowa uczestników straciła ponad 1 kilogram. Także badacze z Uniwersytetu Maryland dowodzą, że niebieska herbata dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, skuteczniej niż inne gatunki herbaty sprzyja utracie wagi.
Inne właściwości zdrowotne niebieskiej herbaty to:
Fitosterole zawarte w herbacie wspomagają profilaktykę chorób nowotworowych. Kilka tal temu opublikowano wyniki badań, które pokazały, że osoby, które spożywały produkty o wysokiej zawartości steroli roślinnych miały o połowę niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Niebieska herbata działa również przeciwpróchniczo, ponieważ hamuje rozwój bakterii próchnicotwórczych i obniża ich zdolności przylegania do powierzchni zębów. Niebieska herbata reguluje proces demineralizacji szkliwa.
Osoby wrażliwe na kofeinę powinny pić herbatę w umiarkowanych ilościach, ponieważ niebieska herbata zawiera sporo kofeiny i teiny. Herbata może zmniejszyć ilość żelaza wchłanianego z pokarmów roślinnych. Były badania, które udowodniły, że dzieci, które piły herbatę, częściej miały niższy poziom żelaza. Kobiety w ciąży również nie powinny wypijać dużych ilości herbaty. Polifenole znacznie ograniczają wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym. - Biorąc pod uwagę częstą niedokrwistość w okresie ciąży nie zaleca się pić mocnej herbaty podczas posiłków ani też popijać herbatą przyjmowanych preparatów żelaza - ostrzegają eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Herbaty oolong parzy się w specjalny sposób. Najpierw należy taką herbatę zalać wodą i wypłukać, dzięki czemu liście nie tylko się oczyszczają z pyłu i innych zanieczyszczeń, ale i rozwijają. Dopiero teraz zalewamy liście gorącą wodą (ok. 90 stopni C) i krótko parzymy, przez ok. 3 minuty. Liście, szczególnie dobrej jakości, można zaparzać kilkakrotnie. Po zaparzeniu niebieskiej herbaty, widzimy, że jej brzegi są ciemniejsze. To ta część, która uległa procesowi fermentacji, jak herbata czarna. Natomiast środek takiego listka jest jasny, podobnie jak w herbacie zielonej.
Niebieska herbata oolong (ulung) powstaje w kilku etapowym procesie. Świeżo zerwane listki wystawia się na działanie słońca i wiatru. Etap, nazywany więdnięciem, pomaga w pozbyciu się wody z liści herbaty. Drugi etap to ochładzanie listków herbaty w zacienionym miejscu. Herbata trafia do specjalnych koszy którymi co jakiś czas się potrząsa, aby nadkruszyć krawędzie listów znajdujących się wewnątrz. Chodzi o to, aby większa powierzchnia liścia stykała się z powietrzem i ulegała utlenianiu (oksydacji). Tę procedurę powtarza się kilka razy, aby wreszcie przejść do kolejnego etapu, czyli gwałtownego zatrzymania tego procesu utleniania poprzez poddanie listków działaniu wysokiej temperatury. Robi się to tradycyjnie podgrzewając wielkie garnki na ogniu z węgla drzewnego. W procesie produkcji przemysłowej są to specjalne urządzenia grzewcze. Potem listki się zwija i lekko ugniata, a następnie praży długo w niskiej temperaturze, aby odparować resztki wody. Ten etap decyduje o smaku niebieskiej herbaty oolong (ulung). Odpowiednio modyfikując proces fermentacji uzyskuje się bowiem niebieską herbatę o różnych walorach smakowych. Te najszlachetniejsze w smaku ulungi długo dojrzewają prażone na słabym ogniu, tracąc kwaśny i cierpki posmak.