Pijesz poranną herbatę? Przygotuj ją w ten sposób, a twoja odporność ci podziękuje

Jedni nie wyobrażają sobie poranka bez kubka gorącej kawy, inni z kolei wolą delektować się herbatą. Jeżeli jesteś w tej drugiej grupie, zimą spróbuj przygotować ten napój w taki sposób, aby, poza walorami smakowymi, zrobić coś dobrego dla swojej odporności. Dodanie imbiru to nie wszystko.

Aromatyczna herbata z dodatkiem rozmaitych przypraw to jeden z niekwestionowanych symboli zimy. Imbir czy cynamon gwarantują nie tylko wybitny smak, lecz także mają pozytywny wpływ na zdrowie. Co dzięki nim nasz organizm może zyskać? I po jakie inne dodatki i przyprawy warto sięgnąć, aby wesprzeć nasz układ odpornościowy?

Zobacz wideo Czy picie herbaty z cytryną jest szkodliwe dla zdrowia?

Herbata z przyprawami. Dlaczego warto ją pić?

Podstawową przyprawą, którą wiele osób decyduje się dodać do swojej zimowej herbaty, jest imbir. Wśród wielu jego zalet należy wymienić na pewno tę, że doskonale rozgrzewa. Dlatego warto sięgać po herbatę z imbirem, gdy męczy nas przeziębienie lub grypa. Taki napar pomaga również zwalczać gorączkę. 

Imbir wspiera również procesy trawienne. Ma działanie rozkurczowe oraz niweluje wzdęcia. Substancje, które znajdują się w imbirze, działają także moczopędnie, dzięki czemu imbir wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Ponadto imbir ma wpływ na ukrwienie i dotlenienie naszego mózgu.

Drugą przyprawą obok imbiru, którą warto dodać do swojej porannej, zimowej herbaty, jest cynamon. Nie każdy przepada za jego intensywnym zapachem i gorzkawym smakiem, ale może przełamiecie się, wiedząc, że pozytywnie wpływa na zdrowie. Nie zaleca się jednak, aby używać go zbyt dużo - większe ilości mogą działać drażniąco na gardło, jego nadmiar może szkodliwie wpłynąć również na nerki i wątrobę.

Jeżeli zaś chodzi o jego zalety, cynamon na wiele właściwości prozdrowotnych. Przypisuje mu się działanie przeciwzapalne, antywirusowe i przeciwbólowe. Pomaga również w regulacji poziomu cukru we krwi oraz obniżeniu poziomu cholesterolu całkowitego. Podobnie jak imbir, tak i cynamon ma dobry wpływ na procesy trawienne. Udowodniono również, że cynamon poprawia pamięć. 

Kardamon to kolejna z szeregu przypraw, które będą pasować do zimowej, rozgrzewającej herbaty. Wśród jego pozytywnych właściwości wymienia się m.in.:

  • pobudzenie apetytu,
  • wspomaganie trawienia,
  • łagodzenie kaszlu,
  • wzmacnianie odporności,
  • przyspieszenie przemiany materii.

Herbata, po którą chętnie sięgamy zimą, często pijana jest również z dodatkiem pomarańczy i goździków. To kolejna przyprawa, która ma zbawienny wpływ na organizm. Goździki wiele zawdzięczają m.in. eugenolowi. Oto dlaczego warto pić herbatę z ich dodatkiem:

  • wzmacniają odporność,
  • wykazują działanie antyseptyczne,
  • działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
  • pomagają obniżyć poziom cukru i cholesterolu, 
  • ułatwiają zasypianie,
  • wspomagają działanie układu nerwowego.

Herbata z kurkumą. Jak działa?

Próbowaliście kiedyś dodać do herbaty kurkumę? Jeśli nie, przetestujcie to. Kurkumina, która znajduje się w kurkumie, działa przeciwzapalnie i jest przeciwutleniaczem. Wykazuje jednak również inne właściwości medyczne. W 2018 roku zespół badaczy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles przeprowadził badania w kierunku przetestowanie kurkuminy jako skutecznego środka w walce z alzheimerem i demencją.

Ponadto kurkuma ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, działa wspomagająco na układ odpornościowy. Może być również wsparciem w walce z bólem gardła, chrypką, pomoże złagodzić objawy przeziębienia.

Jeżeli nie jesteście przekonani do picia herbaty z kurkumą, przygotujcie złote mleko. To napój na bazie mleka (może być roślinne) z dodatkiem imbiru, cynamonu, kardamonu, chili, gałki muszkatołowej oraz właśnie kurkumy. O tym, jak złote mleko wpływa na organizm, przeczytacie w poniższym tekście:

Więcej o: