Więcej artykułów na temat zdrowia znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Herbata matcha cieszy się, również w Polsce, dużą popularnością. Występuje pod postacią zielonego proszku, który parzy się za pomocą specjalnego zestawu. Jego elementem jest między innymi miotełka chasen, która służy do wymieszania herbaty z wodą. Matchę można pić również z mlekiem, jest też popularnym składnikiem deserów, którym nadaje intensywnie zielonego koloru.
Oprócz walorów smakowych matcha ma też wiele cennych właściwości, które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka:
W Japonii jej prozdrowotne właściwości były znane od stuleci. Historycznie matcha stosowania była w zapobieganiu otyłości, leczeniu chorób skóry, a także jako wsparcie w relaksacji.
Okazuje się jednak, że na tym lista zalet matchy się nie kończy. Jak donosi serwis Science Daily, naukowcy z japońskiego Uniwersytetu Kumamoto przeprowadzili badania na myszach, które wykazały, że herbata zmniejsza uczucie niepokoju u tych zwierząt i łagodzi lęk. Sugerują, że uspokajające działanie sproszkowanej matchy jest spowodowane mechanizmami aktywującymi receptory dopaminy D1 i receptory serotoninowe 5-HT1A, które wiążą się z zachowaniami lękowymi.
W toku badań naukowcy odkryli również, że słabo rozpuszczalny w wodzie składnik matchy ma silniejsze działanie przeciwlękowe niż składnik łatwo rozpuszczalny.
Choć konieczne są jeszcze dalsze badania, wyniki pokazują, że matcha, która była stosowana jako środek leczniczy od wielu lat, może być bardzo korzystna dla ludzkiego organizmu
- powiedział kierownik badań dr Yuki Kurauchi. Naukowiec ma nadzieję, że ich badania nad matchą przyniosą korzyści dla całego świata.