Wielu z nas, gdy po raz pierwszy widzi ten zielony puder, nie podejrzewa, że jest to japońska zielona herbata. A jednak! Ten wyjątkowo zdrowy produkt staje się coraz bardziej popularny także w naszych rejonach świata. Warto więc poznać jego cenne właściwości i dowiedzieć się, jak przyrządza się taki napój.
Matcha, czyli zielona herbata w proszku, to jeden z największych japońskich specjałów. Warto jednak wiedzieć, że sam zwyczaj mielenia herbaty na proszek, pochodzi z Chin. Teraz staje się on popularny także wśród dbających o zdrowie Europejczyków. Japońska zielona herbata jest polecana m.in. osobom, które chcą zerwać z nałogiem kofeinowy.
Warto też wspomnieć o wszechstronnym wykorzystaniu zielonego proszku. Sprawdza się on także w kuchni, jako element różnych potraw na słodko. To dodatek m.in. do tart, lodów, koktajli, ciast i puddingów.
Można usłyszeć, że japońska zielona herbata jest mocna jak kawa. Stąd określenie "zdrowe espresso". To dlatego, że matcha działa bardzo pobudzająco. Jeśli więc chcemy zrezygnować z kawy, jest to jeden z najlepszych sposobów.
Receptura przyrządzania "zielonego proszku" została wymyślona w XVI wieku przez Japończyków. W taki sam sposób wytwarza się go także obecnie. Co ważne, to właśnie dzięki metodzie produkcji herbata ta zawdzięcza swoje cenne właściwości. Jak więc powstaje matcha?
Oto kilka podstawowych informacji na ten temat:
Już po zbiorach liście są suszone. Na sam koniec ściera się je na proszek.
Jedna filiżanka matchy to to samo, co... 10 filiżanek zielnej herbaty, która przecież także słynie z prozdrowotnych właściwości. Z tej przyczyny produkt ten w ostatnich latach jest coraz bardziej promowany przez różnych orędowników zdrowego stylu życia.
Jakim właściwościom matcha zawdzięcza swoją popularność?
Japońską zieloną herbatę dostaniemy w sklepach ze zdrową żywnością. Jest ona także dostępna w ofercie wielu sklepów internetowych. Zapłacimy za nią od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych.
Musimy także pamiętać, że produkt ten jest sprzedawany w dosyć małych opakowaniach. To dlatego, że szybko traci on swoje cenne właściwości.
Jeśli zdecydujemy się na zakup japońskiej zielonej herbaty, musimy pamiętać o tym, że wyjątkowo nie lubi ona słońca. Sprawia ono, że "zielony proszek" w błyskawicznym tempie traci swoje liczne zalety. Dlatego pojemniki z herbatą nie powinny być przechowywane w nasłonecznionych miejscach.
W wersji tradycyjnej potrzebujemy:
Jeśli jednak nie posiadamy przedmiotów używanych w tradycyjnej japońskiej procedurze, możemy wykorzystać:
Jak parzyć taką herbatę?
Zobacz także: