Skoro antybiotyk to lek zawierający substancję czynną o dowiedzionym działaniu przeciwbakteryjnym, niewątpliwie możemy tak nazywać czosnek. To charakterystyczne białe warzywo ma zresztą także inne, cenne zalety.
Czosnek ma moc zwalczania bakterii, głównie dzięki zawartości substancji o nazwie allicyna. To związek siarkowy, który nadaje czosnkowi specyficzny zapach. Allicyny boi się nawet Helicobacter pylori, ale nowoczesnych preparatów z apteki czosnek nie zastąpi. Zarazem: warto korzystać z natury, bo allicyna dodatkowo obniża ciśnienie tętnicze i wpływa pozytywnie na poziom cholesterolu, a także zmniejsza obrzęki i stany zapalne stawów.
Czosnek zawiera również ajoen, który zwalcza wirusy. Łagodzi każdy kaszel i katar, oprócz alergicznego. Może pokonać niektóre grzyby chorobotwórcze.
Jednak co za dużo, to niezdrowo. Nadmierne spożycie czosnku to nie tylko problem towarzyski. Może źle wpływać na pracę wątroby i nerek.
NaZdrowie to cykl wideo poruszający kontrowersyjne tematy związane ze światem medycyny. Opisujemy aktualne trendy i staramy się rozstrzygnąć, z czym mamy do czynienia - faktem czy mitem.
Zdecydowanie więcej o czosnku