W sklepach ją omijamy i nie wiemy, co tracimy. Obniża ciśnienie, poprawia pracę jelit, pomaga w odchudzaniu

Kalarepa, bo o niej tutaj mowa, jest właściwie odmianą kapusty, należy zatem do warzyw krzyżowych. Jest smaczna, soczysta, łatwa w obróbce oraz bardzo zdrowa. Kalarepę możemy jeść na surowo lub gotować, jadalne są także jej liście. Dlaczego warto jeść kalarepę?

Wartości odżywcze kalarepy

To warzywo jest pełne składników odżywczych i minerałów. Znajdziemy w niej wapń, potas, magnez, żelazo, mangan, a także witaminę C, kompleks witamin B oraz witaminy A i K. Jest bogata w błonnik pokarmowy i związki przeciwutleniające (fitochemikalia). Kalarepa jest również bogata w kwas foliowy, który jest ważnym składnikiem odżywczym dla kobiet w ciąży.

Jedna filiżanka porcji surowej kalarepy zawiera:

  • kalorie: 36
  • białko 2 gramy
  • tłuszcz: 0 gramów
  • węglowodany: 8 gramów
  • błonnik  5 gramów
  • cukier: 4 gramy

Jakie korzyści dla zdrowia wiążą się ze spożywaniem kalarepy?

  • Po pierwsze: kalarepa pomaga w trawieniu

Spożywanie kalarepy ma wpływ na pracę układu pokarmowego, a to dzięki obecności błonnika. Błonnik pokarmowy poprawia bowiem perystaltykę jelit, zmniejsza zaparcia, likwiduje skurcze i wzdęcia, czyli  wspiera pracę układu żołądkowo-jelitowego, jednocześnie maksymalizując efektywność wchłaniania składników odżywczych.

  • Po drugie: kalarepa to idealne warzywo na odchudzanie

Dzięki temu, że jest to warzywo niskokaloryczne, a jednocześnie wartościowe pod względem odżywczym, uznaje się je za idealne w diecie odchudzającej. Do tego spora zawartość błonnika sprawia, że dania z kalarepy są sycące. Gdy czujemy się nasyceni, zjadamy mniejsze porcje i nie tak szybko sięgamy po przegryzki. Czyli w sumie - dbamy o korzystny ujemny bilans kaloryczny (mniej zjadamy niż spalamy). Kalarepa ma niski indeks glikemiczny.

  • Po trzecie: kalarepa pomaga regulować ciśnienie krwi

Tę prozdrowotną cechę nasze warzywo zawdzięcza obecności potasu. Związki potasu są cenne dla organizmu, ponieważ mają zdolność rozszerzania naczyń krwionośnych, przez co zmniejszają obciążenie układu sercowo-naczyniowego. Przez poszerzone naczynia krwionośne płynie więcej krwi i tlenu do komórek, a kluczowe obszary ciała pozostają odpowiednio dotlenione. W ten sposób obniża się też ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak udar lub zawał serca. Potas wraz z sodem odgrywa również kluczową rolę w regulowaniu poziomu płynów w organizmie.

  • Po czwarte: może przeciwdziałać anemii z niedoboru żelaza

Kalarepa do bogate źródło nie tylko potasu, ale i żelaza. Jedząc to warzywo uzupełnimy ewentualne niedoboru tego minerału, zapobiegając anemii. Niedobór żelaza grozi bowiem osłabieniem, zmęczeniem, bólami głowy, zaburzeniami żołądkowymi, dezorientacją i ogólną niewydolnością układu odpornościowego. Poza żelazem ważny jest też wapń, który pomaga we wchłanianiu żelaza przez organizm. Wszystkie te minerały znajdziemy w kalarepie. 

  • Po piąte: kalarepa pomoże chronić zdrowie oczu

Kalarepa jest też bogatym źródłem karotenów, w tym beta-karotenu (czyli prowitaminy A), który działa jako związek przeciwutleniający w organizmie, a witamina A dba o zdrowie oczu, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej oraz spowalnia zaćmę. Jako przeciwutleniacz beta-karoten neutralizuje wolne rodniki w oku i zapobieganie stresowi oksydacyjnemu.

Zobacz wideo Jedz kalarepę - to źródło dobra wszelkiego!
Więcej o: