Co ma najwięcej witaminy C? Te warzywa wszyscy mamy w kuchni

Najlepszymi źródłami witaminy C są owoce i warzywa, szczególnie te, zjadane na świeżo. Ale nie zapominajmy też o ziemniakach. Najlepiej jest gotować je lub piec w łupinach.

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Oznacza to, że nie jest dobrze magazynowana w organizmie, dlatego należy ją przyjmować codziennie wraz z pożywieniem. Witamina C bierze udział w walce organizmu z infekcjami i wspiera gojenie się ran, przede wszystkim jednak jest potężnym przeciwutleniaczem, czyli neutralizuje tak zwane wolne rodniki. Ponadto bierze udział w produkcji kolagenu, włóknistego białka w tkance łącznej, które znajduje się w układach: nerwowym, odpornościowym, kostnym, chrzęstnym, we krwi i w wielu innych organach. Witamina bierze ponadto udział w wytwarzaniu kilku hormonów i neuroprzekaźników.

Zalecana dzienna dawka witaminy C dla dorosłych osób wynosi 90 mg dla mężczyzn i 75 mg dla kobiet. Większych ilości tej witaminy potrzebują jednak kobiety w ciąży i karmiące piersią. Uwaga także w przypadku palenia papierosów. Nikotyna niszczy witaminę C, dlatego palaczom zaleca się większe dawki (dodatkowe 35 mg powyżej zalecanej).

Trzeba zwrócić uwagę, że przedawkowanie witaminy C nie jest dla organizmu takie obojętne, jak się powszechnie myśli. Górna granica to 2000 mg dziennie. Nadmiar suplementów z witaminą C może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe i biegunkę, a u osób z chorobami nerek zwiększa ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych. Nie musimy się natomiast obawiać, że przedawkujemy ją w pożywieniu. Racjonalna, zróżnicowana dieta zapewni nam optymalne ilości tej ważnej dla zdrowia witaminy.

Zobacz wideo Czy cytrusy to najlepsze źródło witaminy C? [NaZdrowie]

Co ma najwięcej witaminy C?

Witaminy C jest szczególnie dużo w owocach jagodowych i cytrusowych oraz w warzywach, zwłaszcza w warzywach krzyżowych. Gdzie szukać zatem tej witaminy?

Owoce bogate w witaminę C:

  • czarna porzeczka
  • cytrusy (pomarańcze, kiwi, cytryna, grejpfrut)
  • truskawki
  • owoce jagodowe

Warzywa pełne witaminy C to:

  • papryka, szczególnie czerwona (czerwona papryka zawiera 1,5 razy więcej witaminy C niż zielona)
  • pomidory
  • warzywa kapustne (brokuły, brukselka, kapusta biała i czerwona, kalafior, jarmuż)
  • natka pietruszki
  • ziemniaki

Aby ziemniaki zachowały większość witaminy C podczas gotowania, najlepiej jest ich nie obierać przed gotowaniem. Można je też po prostu upiec. Radzi się też, żeby wybierać owoce i warzywa, na które jest sezon w miejscu, w którym mieszkamy. Chodzi o to, że wówczas istnieje większa szansa, że będą bogatsze w witaminę C i inne składniki odżywcze, które mogą ulec rozpadowi podczas długiego transportu. Można też sięgać po mrożone warzywa i owoce.

Więcej o: