Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sezon na kleszcze trwa w najlepsze, a jak ostrzegają specjaliści, to dopiero początek. Ciepłe dni to bowiem idealny czas na ataki ze strony pajęczaków, które czają się na nas w lasach, parkach, górskich szlakach, ale i w ogrodach czy na tarasach. Poza zabezpieczeniem ciała i znajomością pierwszej pomocy w wypadku ukąszenia, warto znać także symptomy, które mogą wystąpić nawet kilka dni, czy tygodni po usunięciu pajęczaka ze skóry. Wówczas szybka diagnoza jest konieczna.
Wiadomo, iż kleszcze przenoszą wiele patogenów mogących wywoływać choroby odkleszczowe. Najczęstszą z nich jest borelioza. Innym, nieco mniej znanym przez społeczeństwo, jest zespół alfa-gal, czyli alergia na czerwone mięso wywołana przez ukąszenie kleszcza. U części pacjentów bliskie spotkanie z pajęczakiem powoduje alergię na cukier galaktozę-α-1,3-galaktozę. Jest to oligosacharyd występujący w mięsie większości ssaków - znajdziemy go m.in. w wieprzowinie, dziczyźnie, jagnięcinie, a także w nabiale.
Jak wynika z najnowszych badań, alergia na czerwone mięso wywołana ukąszeniem kleszcza pojawia się u ludzi coraz częściej. Odsetek zdiagnozowanych pacjentów z alfa-gal na przestrzeni 20 lat niepokojąco wzrósł, a jak informują lekarze, liczba osób cierpiących z tego powodu (m.in. w USA) może rocznie wynosić kilkadziesiąt tysięcy osób. Mowa tu jednak o osobach zbadanych, którym postawiono diagnozę.
Objawy zespołu alfa-gal mogą być rozmaite i często są bagatelizowane. U części pacjentów może wystąpić groźna reakcja anafilaktyczna, u innych zaś pokrzywka, problemy oddechowe, ból brzucha i żołądka. Osoby, które "złapały" kleszcza i zostały zarażone, mogą odczuć objawy zaledwie kilka godzin po spożyciu czerwonego mięsa, dlatego często trudno stwierdzić, co jest właściwą przyczyną takiej reakcji organizmu.
Charakterystyczną reakcją, którą stwierdza się u większości pacjentów (90 proc.), jest typowy rumień i pokrzywka. 60 proc. przypadków pojawiają się biegunki i bóle brzucha, czyli dolegliwości związane z układem pokarmowym. Znacznie rzadziej występuje kołatanie serca i nagły spadek ciśnienia. Alfa-gal nasila także spożycie alkoholu, wysiłek fizyczny i niektóre infekcje. W kwestii leczenia sprawa jest prosta, ale i potrafi skomplikować życie. Podobnie jak w leczeniu większości alergii, podstawą postępowania jest unikanie alergenów. Chory powinien zatem unikać: czerwonego mięsa ssaków, produktów zawierających białka, ale także leków w takim składem.