Niebezpieczna alergia na czerwone mięso? Powodem może być ukąszenie kleszcza

Zagrożenie ukąszeniem przez kleszcza o tej porze roku jest bardzo wysokie. Niestety, złapanie pasażera na gapę może nieść za sobą wiele niebezpiecznych powikłań. Jednym z nich jest zespół alfa-gal, czyli niebezpieczna reakcja alergiczna na czerwone mięso. Masz te objawy? Lepiej szybko z i zasięgnąć porady lekarza.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sezon na kleszcze trwa w najlepsze, a jak ostrzegają specjaliści, to dopiero początek. Ciepłe dni to bowiem idealny czas na ataki ze strony pajęczaków, które czają się na nas w lasach, parkach, górskich szlakach, ale i w ogrodach czy na tarasach. Poza zabezpieczeniem ciała i znajomością pierwszej pomocy w wypadku ukąszenia, warto znać także symptomy, które mogą wystąpić nawet kilka dni, czy tygodni po usunięciu pajęczaka ze skóry. Wówczas szybka diagnoza jest konieczna. 

Lepiej zapobiegać niż leczyć, czyli o zespole alfa-gal

Wiadomo, iż kleszcze przenoszą wiele patogenów mogących wywoływać choroby odkleszczowe. Najczęstszą z nich jest borelioza. Innym, nieco mniej znanym przez społeczeństwo, jest zespół alfa-gal, czyli alergia na czerwone mięso wywołana przez ukąszenie kleszcza. U części pacjentów bliskie spotkanie z pajęczakiem powoduje alergię na cukier galaktozę-α-1,3-galaktozę. Jest to oligosacharyd występujący w mięsie większości ssaków - znajdziemy go m.in. w wieprzowinie, dziczyźnie, jagnięcinie, a także w nabiale. 

Jak wynika z najnowszych badań, alergia na czerwone mięso wywołana ukąszeniem kleszcza pojawia się u ludzi coraz częściej. Odsetek zdiagnozowanych pacjentów z alfa-gal na przestrzeni 20 lat niepokojąco wzrósł, a jak informują lekarze, liczba osób cierpiących z tego powodu (m.in. w USA) może rocznie wynosić kilkadziesiąt tysięcy osób. Mowa tu jednak o osobach zbadanych, którym postawiono diagnozę.

Zobacz wideo Jak usunąć kleszcza?

Alergia na czerwone mięso wywołana przez ukąszenie kleszcza

Objawy zespołu alfa-gal mogą być rozmaite i często są bagatelizowane. U części pacjentów może wystąpić groźna reakcja anafilaktyczna, u innych zaś pokrzywka, problemy oddechowe, ból brzucha i żołądka. Osoby, które "złapały" kleszcza i zostały zarażone, mogą odczuć objawy zaledwie kilka godzin po spożyciu czerwonego mięsa, dlatego często trudno stwierdzić, co jest właściwą przyczyną takiej reakcji organizmu. 

Charakterystyczną reakcją, którą stwierdza się u większości pacjentów (90 proc.), jest typowy rumień i pokrzywka. 60 proc. przypadków pojawiają się biegunki i bóle brzucha, czyli dolegliwości związane z układem pokarmowym. Znacznie rzadziej występuje kołatanie serca i nagły spadek ciśnienia. Alfa-gal nasila także spożycie alkoholu, wysiłek fizyczny i niektóre infekcje. W kwestii leczenia sprawa jest prosta, ale i potrafi skomplikować życie. Podobnie jak w leczeniu większości alergii, podstawą postępowania jest unikanie alergenów. Chory powinien zatem unikać: czerwonego mięsa ssaków, produktów zawierających białka, ale także leków w takim składem. 

Więcej o: