Więcej tekstów na temat alergii znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.
Objawy uczulenia na truskawki mogą mieć różne nasilenie. Wahają się od łagodnych do bardzo ciężkich, takich jak wstrząs anafilaktyczny. Zwykle jednak kończy się na wysypce.
Truskawki to naprawdę wspaniały i pyszny owoc. Zawierają całą masę witamin z grupy B, witaminę E i C, a ponadto błonnik, potas, fosfor, żelazo, magnez. Zdarzają się jednak osoby uczulone na truskawki, chociaż alergia na truskawki nie jest tak powszechna, jak inne alergie pokarmowe.
Czynnikiem alergizującym jest białko znajdujące się w tych owocach, na które nasz układ odpornościowy nadmiernie reaguje. Nie wiadomo dokładnie, jak wielu ludzi ma uczulenie na truskawki, mówi się o 3-4 proc. dzieci do drugiego roku życia oraz o 0,5-1 proc. dorosłych.
Jeżeli nasz organizm nie toleruje truskawek pierwsze tego oznaki zauważymy w jamie ustnej. Po kilku minutach (do kilku godzin) po zjedzeniu truskawki poczujemy w ustach swędzenie lub mrowienie. Możemy mieć też wrażenia ucisku w gardle.
Objawy alergii pokarmowej:
Tego typu stosunkowo łagodne lub umiarkowane objawy leczy się podając leki przeciwhistaminowe, które powinny złagodzić uczulenie. Oczywiście, musimy się pożegnać z owocami, które nas alergizują, nawet w postaci dżemu.
Do anafilaksji, czyli ciężkiej reakcji alergicznej dochodzi bardzo rzadko. Truskawki, jak i inne produkty zawierające alergeny, są jednak w stanie wywołać zagrażającą życiu reakcję uczuleniową. Jakie są wówczas objawy?
W przypadku wstrząsu anafilaktycznego konieczna jest szybka pomoc medyczna. Pacjentowi wstrzykuje się wówczas adrenalinę.
Cóż, najlepszym sposobem jest unikanie truskawek. Łagodne objawy alergii zwalczamy lekami przeciwhistaminowymi dostępnymi bez recepty. Jeżeli jesteśmy poważnie zaniepokojeni reakcją organizmu, porozmawiajmy z lekarzem alergologiem. Być może potrzebne będzie odczulanie. Lekarz wykona testy skórne lub testy eliminacyjne, aby wykluczyć inne czynniki alergizujące. Alergia na truskawki może wiązać się z alergią krzyżową.
To sytuacja, gdy występuje u nas podobna reakcja alergiczna na różne alergeny, wnikające do organizmu inną drogą. Alergie wziewne mogą się zatem łączyć z alergią pokarmową. Na przykład, gdy jesteśmy uczuleni na pyłki brzozy, nieoczekiwanie dopada nas uczulenie na jabłko.
Mając alergię na truskawki możemy też być uczuleni na inne owoce z rodziny Rosaceae, na przykład na jeżyny, brzoskwinie, wiśnie, maliny, jabłka. Ponadto uczulać nas może pyłek brzozy, a także orzechy, seler, marchew, banany, a nawet lateks.