Najwięksi wrogowie wątroby w twojej kuchni. Czego nie toleruje wątroba?

Wątroba jest największym narządem wewnętrznym organizmu, pełniącym ponad 500 różnych funkcji. Wspiera procesy trawienne, metabolizm, zajmuje sie usuwaniem toksyn oraz magazynowaniem składników odżywczych. Jakie składniki spożywcze nie służą naszej wątrobie?

Największy wróg wątroby

To niewątpliwie alkohol, szczególnie, gdy jest pity codziennie, nawet w stosunkowo niewielkich ilościach. Kluczem do zdrowia i ochrony wątroby jest picie alkoholu z umiarem. Przyjmuje się, że kobiety mogą wypić maksymalnie 1 drinka dziennie lub 5 drinków tygodniowo, a mężczyźni mogą wypić do 2 drinków dziennie lub 8 do 10 drinków tygodniowo bez większych konsekwencji zdrowotnych. Picie alkoholu wraz z jedzeniem wydaje się też bezpieczniejsze niż picie samego alkoholu.

Wątroba nie przepada za cukrem

Chodzi tutaj przede wszystkim o fruktozę. Zbyt dużo tego związku może uszkodzić wątrobę. Istnieją dowody, że cukier prosty, zjadany w nadmiarze (na przykład w postaci cukru dodawanego do produktów wysokoprzetworzonych oraz napojów gazowanych i niegazowanych) może być równie szkodliwy dla wątroby jak alkohol.

Najbardziej szkodzi wątrobie wysokofruktozowy syrop kukurydziany, który jest powszechnie wykorzystywany przez przemysł spożywczy do dosładzania wyrobów cukierniczych, jogurtów, napojów gazowanych oraz ketchupów.

Wątroba a tłuszcze trans

Niezbilansowana dieta, zawierająca nadmiar węglowodanów i tłuszczów, to prosta droga do nadwagi i otyłości. Otyłość wiąże się z ryzykiem rozwoju takich schorzeń jak cukrzyca, a także stłuszczenie wątroby. Oznacza to, że wówczas w komórkach wątroby gromadzą się cząsteczki tłuszczu, które przecież powinny być zużytkowane przez organizm w procesie przemiany materii. Przyczyną tego stanu rzeczy jest zwykle niezdrowa dieta, bogata w tłuszcze oraz cukier (w tym fruktozę).

Za dużo suplementów

Wątroba nie lubi nadmiaru, w tym nadmiaru suplementów z witaminą A. Jeżeli chcesz mieć pewność, że dostarczasz organizmowi odpowiednich ilości witamin i minerałów, jedz regularnie świeże owoce i warzywa, zwłaszcza te, które są czerwone, pomarańczowe i żółte.

Słodzone napoje bezalkoholowe

Wątrobie niespecjalnie "podobają się" oranżady, toniki, napoje typu cola, napoje owocowe, napoje o smaku owocowym, które są pełne cukru w postaci głównie syropu fruktozowego. Badania wyraźnie pokazują, że ludzie, którzy piją dużo napojów bezalkoholowych częściej zapadają na niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby.

Paracetamol i inne leki stosowane poza zaleceniami

Wątroba jest organem, który zajmuje się, między innymi, neutralizacją niebezpiecznych dla organizmu związków. Jeżeli przyjmujemy leki, musimy je stosować zgodnie z zaleceniami, aby nie dopuścić do kumulacji aktywnych związków w krwioobiegu. Nadmiar leków nas nie uzdrowi, a wręcz przeciwnie, może  uszkodzić wątrobę. - Nie zażywajmy jednocześnie różnych leków zawierających paracetamol - przestrzegają eksperci.

Zobacz wideo Zachorował, bo za dużo pił? To warto wiedzieć o marskości wątroby [NaZdrowie]
Więcej o: