pieczywo

Więcej o:

pieczywo

  • Mąka i pieczywo drożeją jak szalone

    . Już skontaktowaliśmy się z wielkimi sieciami sklepów, by przygotowały konsumentów na podwyżki. Także piekarze ostrzegają, że ceny pieczywa wkrótce wzrosną. Jeszcze nie teraz, bo wiele piekarni ma zapasy tańszej mąki. Ale we wrześniu, jak uczniowie wrócą do szkół i w miastach będzie duży, stabilny popyt, to ceny pójdą

  • Chleb żytni - czy jest zdrowszy od białego pieczywa?

    Chleb żytni - czy jest zdrowszy od białego pieczywa? Chleb żytni, chleb pszenny, bochenek podłużny, okrągły lub kwadratowy - dla większości Polaków jest to obowiązkowa pozycja w ich codziennym menu, bez której nie wyobrażają sobie śniadania czy kolacji. Większość z nas sięga po jasne pieczywo

  • Ceny pieczywa mogą wyhamować

    Według GUS-u we wrześniu pszenica w skupie była aż o 13,5 proc. droższa niż w sierpniu. To efekt słabych zbiorów. W porównaniu z ub. r. ceny wzrosły o blisko 39 proc. Drożejące zboże podbija ceny mąki i pieczywa. Może już niedługo, bo Bruksela zgodziła się na sprzedaż 200 tys. ton ziarna

  • Do lutego pieczywo podrożeje o 20 proc.

    Mamy najtańsze pieczywo w Europie. Polski chleb i bułeczki są o około pięć razy tańsze niż w krajach starej Unii i dwukrotnie tańsze niż u naszych sąsiadów - Czechów, Słowaków czy krajów nadbałtyckich. To skutek walki konkurencyjnej, jaka toczy się od lat między naszymi piekarzami o przetrwanie

  • Miłośnik pieczywa sparaliżował lotnisko na Cyprze

    alarm. Rozpoczęła się policyjna obława, a wszystkie starty i lądowania wstrzymano. Sprawcą tych dziwnych zdarzeń okazał się zdesperowany 30-letni Grek uciekający swoim autem przed piekarzami, którzy wcześniej przyłapali go na kradzieży pieczywa. Nie wiadomo, jak udało mu się przedrzeć na płytę lotniska.

  • Droższy chleb

    Rynek piekarniczy jest rozdrobniony. Większe firmy o sporym udziale w rynku mogą podnosić ceny wolniej i o mniej niż właściciele drobnych i średnich zakładów. Spodziewany skok cen może więc wynieść od 10 do 20 proc. Pieczywo musi zdrożeć, bo piekarze - jak sami twierdzą - sprzedają je poniżej