Nieprzyjemne dolegliwości po jedzeniu? Winowajcą może być jeden prosty składnik

Mleko to dla niektórych obowiązkowy składnik codziennej diety. Zwłaszcza jeśli od lat na śniadanie zjadali owsiankę, lub inne dania z wykorzystaniem tego typu produktu bogatego w wapń. Czasem jednak zaczynają pojawiać się nieprzyjemne dolegliwości i nie każdy zdaje sobie sprawę, że winowajcą może być biały napój. Sprawdź, czy towarzyszą ci objawy nietolerancji laktozy.
Zobacz wideo Czym jest mleko modyfikowane? Jak dobrać odpowiedni produkt?

W polskiej diecie nie brakuje posiłków pełnych mleka. Często nie zdajesz sobie nawet sprawy z faktu, że przyrządzone danie zawierało ten składnik i zupełnie się na tym nie skupiasz. Gorzej jeśli chwilę po śniadaniu, zaczynasz odczuwać ból brzucha po jedzeniu. Zdradzamy, na czym polega problem.

Czy krowie mleko jest zdrowe? Poszukaj zamiennika

Krowie mleko jest od wieków jednym z najpopularniejszych źródeł wapnia. W Polsce w dawnych czasach w niemal każdym gospodarstwie znajdowała się chociaż jedna krowa, a gospodarze pili świeżo udojone mleko. Choć już wtedy nie każdy był miłośnikiem białego napoju, to nie zdawano sobie sprawy z faktu, że za ewentualnymi dolegliwościami stoi laktoza i tłuszcz. Wbrew pozorom tego typu domowy produkt był dość ciężkostrawny i niejednej osobie doskwierał ból brzucha, wzdęcia czy gazy.

Dziś wiemy, że nie każdy może sięgać po krowie mleko. Głównym winowajcom jest wspomniana laktoza, czyli rodzaj dwucukru zbudowanego z glukozy i galaktozy. Wśród lekarzy powstało medyczne określenie dla uciążliwych dolegliwości pojawiających się po spożyciu wspomnianego cukru. Mowa o nietolerancji laktozy. Objawy są dość swoiste, a zdaniem specjalistów można rozróżnić dwa rodzaje schorzenia. Jedno z nich ma podłoże genetyczne, a drugie wtórne. Jak opisują polscy naukowcy w artykule opublikowanym na portalu Science Direct, bez względu na rodzaj nietolerancji laktozy, wśród pacjentów można zaobserwować następujące symptomy:

  • ból brzucha,
  • biegunka,
  • wzdęcia,
  • uczucie przelewania,
  • oddawanie gazów.

Autorzy publikacji zaznaczają, że pojawienie się gazów zauważalne jest niemal chwilę po spożyciu produktów zawierających laktozę, w tym głównie przetworów mlecznych. Dlatego warto sięgnąć po roślinne odpowiedniki takie jak mleko sojowe, kokosowe, owsiane lub inne mleko bez laktozy.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Nietolerancja laktozy, co to takiego i jak wygląda właściwa diagnostyka

W dużym uproszczeniu do nietolerancji laktozy dochodzi wówczas, gdy w organizmie występuje niedobór laktazy, czyli enzymu biorącego udział w trawieniu laktozy. Warto zaznaczyć, że przypadłość dotyka zarówno niemowlęta jak i osoby dorosłe, czy seniorów. Dlatego jeśli do tej pory nie miałeś problemów gastrycznych, a od jakiegoś czasu źle się czujesz po wypiciu mleka, lub zjedzeniu dań z jego dodatkiem, to nie lekceważ tych objawów.

Jeżeli nadal nie jesteś pewien czy masz problemy z nietolerancją laktozy, to pierwszym krokiem, jaki powinieneś wykonać, jest konsultacja z lekarzem rodzinnym. Podczas przeprowadzenia wywiadu medycznego specjalista oceni rodzaj objawów oraz w razie konieczności skieruje cię na niezbędne badania. Istnieją trzy możliwości weryfikacji symptomów. Po pierwsze badanie krwi z oznaczeniem IgE sp. B312. Po drugie testy wodorowe, a po trzecie analiza pHstolca.

Więcej o: