W polskiej diecie nie brakuje posiłków pełnych mleka. Często nie zdajesz sobie nawet sprawy z faktu, że przyrządzone danie zawierało ten składnik i zupełnie się na tym nie skupiasz. Gorzej jeśli chwilę po śniadaniu, zaczynasz odczuwać ból brzucha po jedzeniu. Zdradzamy, na czym polega problem.
Krowie mleko jest od wieków jednym z najpopularniejszych źródeł wapnia. W Polsce w dawnych czasach w niemal każdym gospodarstwie znajdowała się chociaż jedna krowa, a gospodarze pili świeżo udojone mleko. Choć już wtedy nie każdy był miłośnikiem białego napoju, to nie zdawano sobie sprawy z faktu, że za ewentualnymi dolegliwościami stoi laktoza i tłuszcz. Wbrew pozorom tego typu domowy produkt był dość ciężkostrawny i niejednej osobie doskwierał ból brzucha, wzdęcia czy gazy.
Dziś wiemy, że nie każdy może sięgać po krowie mleko. Głównym winowajcom jest wspomniana laktoza, czyli rodzaj dwucukru zbudowanego z glukozy i galaktozy. Wśród lekarzy powstało medyczne określenie dla uciążliwych dolegliwości pojawiających się po spożyciu wspomnianego cukru. Mowa o nietolerancji laktozy. Objawy są dość swoiste, a zdaniem specjalistów można rozróżnić dwa rodzaje schorzenia. Jedno z nich ma podłoże genetyczne, a drugie wtórne. Jak opisują polscy naukowcy w artykule opublikowanym na portalu Science Direct, bez względu na rodzaj nietolerancji laktozy, wśród pacjentów można zaobserwować następujące symptomy:
Autorzy publikacji zaznaczają, że pojawienie się gazów zauważalne jest niemal chwilę po spożyciu produktów zawierających laktozę, w tym głównie przetworów mlecznych. Dlatego warto sięgnąć po roślinne odpowiedniki takie jak mleko sojowe, kokosowe, owsiane lub inne mleko bez laktozy.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
W dużym uproszczeniu do nietolerancji laktozy dochodzi wówczas, gdy w organizmie występuje niedobór laktazy, czyli enzymu biorącego udział w trawieniu laktozy. Warto zaznaczyć, że przypadłość dotyka zarówno niemowlęta jak i osoby dorosłe, czy seniorów. Dlatego jeśli do tej pory nie miałeś problemów gastrycznych, a od jakiegoś czasu źle się czujesz po wypiciu mleka, lub zjedzeniu dań z jego dodatkiem, to nie lekceważ tych objawów.
Jeżeli nadal nie jesteś pewien czy masz problemy z nietolerancją laktozy, to pierwszym krokiem, jaki powinieneś wykonać, jest konsultacja z lekarzem rodzinnym. Podczas przeprowadzenia wywiadu medycznego specjalista oceni rodzaj objawów oraz w razie konieczności skieruje cię na niezbędne badania. Istnieją trzy możliwości weryfikacji symptomów. Po pierwsze badanie krwi z oznaczeniem IgE sp. B312. Po drugie testy wodorowe, a po trzecie analiza pHstolca.