Wątroba to jeden z najważniejszych narządów. Odpowiada za neutralizowanie toksyn z organizmu, przekształca toksyczny amoniak w mocznik, a także produkuje żółć wątrobową, która trawi tłuszcze i wchłania witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K). Pełni również istotną funkcję magazynowania energii i białek oraz filtrowania zużytych czerwonych krwinek i mocznika. Zdrowa wątroba wspiera układ odpornościowy, a jej nieprawidłowe funkcjonowanie szkodzi całemu organizmowi.
O szkodliwym działaniu alkoholu wie każdy. Nadmierna konsumpcja prowadzi do uszkodzeń wielu narządów, w tym właśnie wątroby, mózgu, nerek oraz serca. Uszkodzenie wątroby przebiega zwykle na przestrzeni lat i objawia się w trzech fazach: tłuszczenia wątroby, zapalenia wątroby i ostatecznie marskości wątroby.
Mało kto jest jednak świadomy, że nie tylko regularne spożycie napojów wyskokowych może mieć tragiczne skutki dla naszego zdrowia. Badania naukowe dowiodły, że nieprawidłowe nawyki żywieniowe, w tym dieta bogata w produkty o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych może mieć negatywny impakt na funkcjonowanie wątroby. Do grupy tych produktów należy tłuste mleko.
Zdrowszym zamiennikiem jest mleko odtłuszczone, czyli tzw. mleko chude. Nie tylko jest mniej kaloryczne, ale - jak się okazuje - gasi pragnienie i nawadnia organizm lepiej niż woda. Polacy szczególnie upodobali sobie mleko. Choć wiele osób wybiera obecnie napoje roślinne, to w ciągu ostatnich lat zdecydowanie wzrosło spożycie mleka krowiego.
Według najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego w Polsce w 2021 roku na każdego mieszkańca przypadły aż 252 l tego napoju. W roku 2020 na jednego Polaka przypadały 244 l mleka krowiego (łącznie z mlekiem przeznaczonym na przetwory za wyjątkiem masła), a w 2019 - 225 l. Dla lepszego porównania dodajmy, że w 2005 roku spożycie mleka wynosiło "zaledwie" 173 l mleka na osobę.
Zdrowa dieta wymaga zmiany nawyków żywieniowych. Oznacza to całkowite wyeliminowanie z diety alkoholu oraz wyrobów tytoniowych. Potrawy powinny być lekkostrawne i chude. Nie zaleca się spożywania wszelkich napojów gazowanych, słodzonych, a także jedzenia typu fast food. Większość tych produktów jest wysokokaloryczna i bogata w tłuszcze niesprzyjające wątrobie. Prowadzą nie tylko do problemów z narządami, ale i do nadwagi oraz otyłości.
Szkodliwe są także produkty z dużą ilością cukru w składzie. Osoby narażone na schorzenia wątrobowe powinny ograniczyć lub całkowicie wyeliminować z codziennego spożycia słodycze. Lekarze zalecają też, by dokładnie sprawdzać składy produktów i unikać tych z glutaminianem sodu. Popularny wzmacniacz smaku ma wpływ na rozwój niealkoholowego stłuszczenia wątroby i innych towarzyszących mu dolegliwości. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl