Te produkty rujnują twoją wątrobę. Lepiej z nich zrezygnuj

Najwięksi wrogowie wątroby? To przede wszystkim alkohol, ale też kilka innych rodzajów produktów. Dla wątroby jest też istotne, jak przygotowujemy swoje dania.

Alkohol wrogiem nr 1

Wątroba bardzo źle reaguje na alkohol, szczególnie gdy jest pity codziennie. Czym grozi nadmiar alkoholu? W przypadku wątroby ryzykujemy zapaleniem i nieodwracalnym uszkodzeniem wątroby. Marskość wątroby to stan, gdy zdrowa tkanka jest stopniowo zastępowana przez tkankę łączną, co zmienia strukturę wątroby i zaburza jej podstawowe funkcje. Dla dobra wątroby nie powinniśmy wypijać więcej niż jeden drink dziennie w przypadku kobiet i do 2 dziennie w przypadku mężczyzn. Ponadto dobrze jest robić co najmniej dwutygodniowe przerwy między większymi dawkami alkoholu, aby wątroba miała czas się zregenerować.

Uwaga na nadmiar fruktozy w słodyczach czy napojach gazowanych

Okazuje się, że wątroba nie lubi... cukru, a dokładnie fruktozy. Oczywiście, cukier spożywany w umiarkowanych ilościach nam nie zaszkodzi, chodzi o większe ilości rafinowanego cukru, na przykład syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy, wykorzystywanego do produkcji ciastek, wielu innych słodyczy oraz gazowanych napojów. W tym wszystkim chodzi o to, że wątroba przekształca fruktozę w tłuszcz, którego nadmiar może prowadzić do chorób wątroby, takich jak stłuszczenie wątroby, co grozi rozwojem innych chorób wątroby, w tym marskości czy raka.

Potwierdzają to badania, które pokazują, że osoby pijące dużo słodzonych napojów bezalkoholowych są bardziej narażone na niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby (NAFLD) niż osoby unikające tygo typu produktów.

Zobacz wideo Zachorował, bo za dużo pił? To warto wiedzieć o marskości wątroby [NaZdrowie]

Duże dawki witaminy A w suplementach

Jeżeli w tabletkach, które łykamy, są duże dawki witaminy A, może to stanowić problem dla wątroby - przestrzegają eksperci. Lepiej jest pozyskiwać tę witaminę ze źródeł naturalnych, takich jak świeże warzywa i owoce. Witamina A występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, prowitaminę A natomiast pozyskujemy z roślin. Najpopularniejszą prowitaminą A jest beta-karoten, a jej źródłem marchewka.

Tłuszcze nasycone i tłuszcze trans

Wątroba naprawdę nie lubi ciężkich, smażonych w głębokim tłuszczu potraw. Oprócz smażonych dań ogromnym "dostarczycielem" tłuszczów nasyconych są wysokoprzetworzone artykuły spożywcze, w tym przetwory mięsne. Eksperci przypominają, że spożywanie dużej ilości potraw pełnych tłuszczów nasyconych może prowadzić do zwiększonej zawartości tłuszczu w wątrobie, a w perspektywie do marskości lub raka wątroby. Ponadto dieta bogata w tłuszcze trans, czyli w tłuszcze uwodornione w procesie produkcji, zwiększa prawdopodobieństwo przybrania na wadze, co samo w sobie jest już niekorzystne dla zdrowia, w tym dla zdrowia wątroby. Zalecenia mówią, aby tłuszcze nasycone stanowiły mniej niż 10 proc. całkowitej dziennej dawki kalorii, co oznacza około 13 gramów.

Więcej o: