Nerka to parzysty, ciemnobrązowy narząd przypominający kształtem fasolkę. Umiejscowione są mniej więcej na wysokości lędźwi, po obu stronach tylniej ścianie brzucha. Po co są? Nerki przede wszystkim filtrują krew usuwają lub zostawiają w organizmie cenne dla niego, w danej sytuacji związki (mechanizm ten jest zależy od aktualnego ciśnienia krwi). Kontrolują ilość wody oraz tzw. kwasowość krwi. To one usuwają resztki leków, wyłapują to, co najcenniejsze jak potas, wapń, chlorki, aminokwasy czy witaminy, tak, by ponownie trafiły do krwiobiegu i mogły zostać wykorzystane. Ich pracę w dużej mierze kontrolują hormony wydzielane głównie przez przysadkę mózgową, korę nadnerczy oraz przytarczyce.
Trzeba pamiętać, że nerki nawet zmienione przez chorobę pracują i nie dają żadnych niepokojących sygnałów. Na szczęście stosując proste nawyki można ustrzec się przed kłopotami w przyszłości. Zatem co należy robić i o czym pamiętać?
Najważniejszym zadaniem nerek, obok filtracji krwi, jest usuwanie z organizmu toksyn i substancji, które w nadmiarze mogą mu zaszkodzić. Mechanizm ten jednak nie działa sam z siebie, i aby mógł przebiegać bez zarzutów organizm musi być odpowiednio nawodniony. Nie bez powodu zaleca się wypijanie minimum 2 litrów płynów (ale rozsądnie, picie bardzo dużych ilości wody, zwłaszcza naraz może mieć bardzo przykre konsekwencje, o tym czy jest przewodnienie przeczytasz tutaj).
Teoretycznie przetrzymywanie moczu zdarza się tylko dzieciom, które zajęte zabawą nie mają czasu się wysiusiać. Dorośli równie często to dzieci, tylko z innych powodów, odkładają wizytę w ubikacji. A to nie dobrze! Wypełniony moczem pęcherz stanowi doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii. Ich pojawienie się bardzo często kończy się mało przyjemnymi dolegliwościami jak zapalenie pęcherze czy samych nerek. Jeśli już doszło do zakażenia lub mają tendencję do nawracania, warto wprowadzić do diety żurawinę. Pomaga nie tylko złagodzić nieprzyjemne objawy, ale i chroni układ moczowy by nie doszło do ponownego zakażenia.
Niektóre choroby nerek można rozpoznać dzięki obecności piany w moczu, czyli białka. Skąd się tam bierze? Tak naprawdę, jest tam cały czas z tą różnicą, że u zupełnie zdrowej osoby są to tak małe ilości, że jego wykrycie w próbce jest w zasadzie niemożliwe. Czynników wywołujących zmiany w nerkach jest bardzo wiele, a jednym z nich jest sód. Jego nadmiar w diecie, nie sprzyja tylko nerkom, ale i całemu układowi krążenia.
Podobne problemy mogą mieć osoby stosujące dietę wysokobiałkową. Dlaczego? W czasie trawienia białek wydziela się azot, a jego usunięciem z organizmu zajmują się nerki. Jeśli będzie go za dużo nie będą one wstanie pozbyć się toksyny.
Jak by na to nie patrzeć to zarówno z lekami (przeciwbólowe, przeciwzapalne, antybiotyki), alkoholem i papierosami bardzo łatwo przesadzić. Każdy z tych „produktów” zawiera toksyny lub substancje toksyczne, których organizm musi się pozbyć. Badania pokazują, że łykane często środki przeciwbólowe zmniejszają ilość przepływającej przez nerki krwi, a stąd już prosta droga do zaburzenia ich pracy i rozwoju poważniejszego schorzenia. Podobnie dzieje się w przypadku alkoholu i papierosów, na te ostatnie powinny bardzo uważać chorzy na nadciśnienie. To połączenie może niekorzystnie odbić się na ich pracy nerek.
Czy będąc nastolatką słyszałaś od mamy czy babci, że masz za krótką bluzkę i „przeziębisz nerki”? Niestety, miały rację. Nawet pozorne przewianie może skończyć się zapaleniem. To samo tyczy się siadania na trawie, zimnym betonie czy podłodze. Co gorsza raz złapana infekcja nerek bardzo często powraca, a niedoleczona, w niektórych przypadkach, skutkuje niewydolnością narządu. Na szczęście infekcji można uniknąć odpowiednio dbając i chroniąc nerki.
Ważnym elementem profilaktyki są regularne badania. Zdaniem specjalistów należy raz w roku wykonywać badanie ogólne moczu, zaś chorzy na cukrzycę lub nadciśnienie powinni być po opieką nefrologa.