pieczarki

Więcej o:

pieczarki

  • Pieczarka polna - jak rozpoznać i kiedy zbierać dzikie pieczarki?

    Pieczarka polna - charakterystyka Pieczarka polna, zwana również pieczarką łąkową, ogrodową lub prawdziwą, to grzyb jadalny z rodziny pieczarkowatych. Charakteryzuje się intensywnie grzybowym smakiem i aromatem, a przez wiele osób uważana jest za grzyb dorównujący smakiem najszlachetniejszym

  • Pieczarka zaroślowa (bulwiasta) - wygląd, występowanie, zastosowanie

    Pieczarka zaroślowa  (bulwiasta) - wygląd Pieczarka zaroślowa jest grzybem dość dużym, jej kapelusz osiąga średnicę od około 6 aż do 14 centymetrów. U młodych grzybów kapelusz jest półkulisty, później staje się otwarty i przypomina swoim kształtem rozpostarty parasol. Na szczycie kapelusza

  • Polskie pieczarki podbiją Europę

    Do końca nie wiadomo, czy to grzyb, czy warzywo. Ale wiadomo, że pieczarka jest już naszym narodowym hitem - nie ma chyba produktu, który w takim tempie podbijałby rynek krajowy, a przede wszystkim zagraniczne. W ciągu ostatnich czterech lat produkcja pieczarek w Polsce się

  • Z pieczarkami na giełdę

    producenta pieczarek w Europie, z realną szansą na rychłą detronizację przewodzącej stawce Holandii. Fuzja za fuzją - Doprowadziliśmy do połączenia współpracujących ze sobą firm Ole i Okechamp. Odtąd połączone spółki będą działać pod nazwą Okechamp. W

  • Witamina B12 - jak zapobiec niedoborom? Źródła witaminy B12

    zwierzęcego: mięso ryby nabiał jaja. Źródłem witaminy B12 mogą być także pieczarki, drożdże spożywcze oraz produkty roślinne poddawane fermentacji, na przykład miso - fermentowana soja, choć witamina obecne w tym ostatnim źródle nie jest przyswajalna. Niektóre produkty spożywane na co dzień są wzbogacane

  • Co grzyby mają wspólnego z depresją? Teraz wiadomo

    komórki i tkanki przed uszkodzeniami. - Grzyby są najlepszym źródłem tego aminokwasu, a wysoki poziom ergotioneiny w organizmie obniża ryzyko stresu oksydacyjnego, co w konsekwencji oznacza zmniejszenie się objawów depresji - wyjaśnia dr Djibril Ba, główny autor opracowania. Jedzmy grzyby! Pieczarki to