Ziemniaki nie zasługują na swoją złą reputację - są na to dobre dowody!

Najnowsze badania wskazują na wielką rolę warzyw w zapobieganiu cukrzycy typu 2 i w łagodzeniu jej objawów. A przy okazji - uniewinniają ziemniaka.

Ziemniaki nie takie straszne

Ziemniaki długo spędzały sen z powiek osobom na dietach odchudzających i niskowęglowodanowych, ponieważ uważano je za tuczące i wręcz za szkodliwe dla zdrowia. Chociaż dietetycy namawiali od pewnego czasu do spożywania ziemniaków, to tak naprawdę nadal były pomijane lub traktowane po macoszemu w modnych obecnie dietach. Sytuacji nie poprawiały doniesienia naukowców, że ziemniaki sprzyjają cukrzycy typu 2. "Sprawą ziemniaka" zajęli się więc naukowcy z Uniwersytetu Edith Cowan (ECU) w Perth w Australii.

Badaczom przyszło do głowy, że zła sława ziemniaka może mieć coś wspólnego z tym, w jaki sposób to warzywo jest przyrządzane i spożywane, a nie jakie jest samo w sobie. Sprawdzili to na grupie ponad 54 tysięcy osób, uczestników długoterminowego duńskiego badania Diet, Cancer and Health.

Ponieważ Duńczycy spożywają ziemniaki na różne sposoby (gotowane, puree, chipsy, frytki) należało to uwzględnić w analizie.

Kiedy oddzieliliśmy gotowane ziemniaki od puree ziemniaczanego, frytek lub chipsów, okazało się, że gotowane ziemniaki nie wiążały się już z wyższym ryzykiem cukrzycy: miały zerowy efekt

- wyjaśnia Pratik Pokharel, jeden z autorów badania.

Naukowcy doszli do wniosku, że gotowane ziemniaki nie są więc winne cukrzycy. Za złą sławę ziemniaków można winić frytki i puree ziemniaczane, prawdopodobnie dlatego, że zwykle robi się je z tłuszczem, masłem, śmietaną i innymi dodatkami.

A zatem wpływ ziemniaków na zdrowie jest tak naprawdę związany z ogólnymi nawykami żywieniowymi. Spożywaniu ziemniaków towarzyszą bowiem zwykle określone produkty, takie jak masło, czerwone mięso i napoje bezalkoholowe (słodzone zwykle cukrem). A to właśnie te dodatki sprzyjają cukrzycy.

Więcej artykułów na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ziemniaki nie tuczą! Wręcz pomagają w przemianie materii

Warzywa, które zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2

Wyniki wyżej wspomnianego badania pokazują wyraźnie, że osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych i roślin krzyżowych, takich jak szpinak, sałata, brokuły i kalafior, mają znacznie mniejsze ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Naukowcy obliczyli, że spożywający najwięcej warzyw mają o 21 procent niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 niż jedzący najmniej warzyw. 

Odkrycie, że warzywa zmniejszają ryzyko cukrzycy, ma kluczowe znaczenie dla zaleceń dotyczących zdrowia publicznego i nie powinniśmy tego ignorować. A jeśli chodzi o ziemniaki, nie możemy powiedzieć, że mają one korzystny wpływ na cukrzycę typu 2, ale nie są też złe, jeśli są przygotowane w zdrowy sposób

- przekonują autorzy badania.

W dodatku zastąpienie gotowanymi ziemniakami takich popularnych produktów, jak biały ryż czy makaron z białej mąki, tylko wyjdzie nam na dobre, ponieważ dostarczy tak potrzebnego błonnika i innych składników odżywczych, które są w ziemniaku.

Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie "Diabetes Care".

Co siedzi w ziemniaku

Ziemniak składa się głównie z wody (77 proc.) i węglowodanów (18 proc.), w większości skrobi. Zawiera jeszcze 2 proc. białka, 1,5 proc. błonnika i niewielkie ilości tłuszczu (0,1 proc.). Skład procentowy może być, oczywiście, nieco inny, w zależności od odmiany ziemniaka oraz od tego, czy jest młody (dużo wody), czy też przeleżał długo w przechowalni.

Ziemniaki to ponadto bogactwo witamin i minerałów. Zawierają potas (w naszym kraju są głównym dla organizmu źródłem tego minerału), magnez, wapń, witaminy z grupy B, witaminę D, K i C. Średnia porcja ziemniaków pokrywa około 40 proc. dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby na witaminę C. Potas, jak pamiętamy, obniża ciśnienie tętnicze, magnez natomiast korzystnie wpływa na nastrój i pracę układu nerwowego.

Ziemniaki (bez dodatków) są niskokaloryczne, a znajdująca się w nich skrobia rozkłada się wolno, dzięki czemu po obiedzie dłużej czujemy się syci. Najlepiej wybierać ziemniaki gotowane lub pieczone w łupinie. Zachowują wówczas większość witaminy C.

Źródła: Diabetes Care, MedicalXPress.com

Więcej o: