kakao

Więcej o:

kakao

  • Kakao: właściwości zdrowotne. Dlaczego warto pić kakao?

    Kakao - pokarm bogów Gorzki i aromatyczny napój z kakao pili już podobno Olmekowie trzy tysiące lat temu, zamieszkujący Amerykę Środkową jeszcze przed Majami, Toltekami i Aztekami, którzy po nich nastali. Ziarna kakaowca służyły do celów rytualnych, składano je w ofierze bogom, uznawano za źródło

  • Surowa czekolada i kakao - zdrowsza alternatywa dla zwykłej czekolady?

    kakaowca? Ich zwolennicy twierdzą, że przede wszystkim ze względu na niezwykłe wartości odżywcze, znacznie przewyższające to, co mogą nam zapewnić klasyczne czekolady z kakao prażonego. Wszystko przez to, że w trakcie obróbki cieplnej ilość cennych substancji w kakaowych ziarnach znacznie spada. Surowe

  • Czekolada zdrożeje - kakao najdroższe od 22 lat

    We wtroek tona kakao kosztowałą na londyńskiej giełdzie 1682 funty. Tak drogi enie było od 22 lat. W ciągu ostatniego roku ziarno zdrożało ok. 40 proc. I na dotychczasowych podwyżkach się nie skończy. Analitycy badający rynek ziarna kakaowego prognozują spadek tegorocznej produkcji na Wybrzeżu

  • Gorzka czekolada - skład, właściwości i korzyści dla zdrowia

    Gorzka czekolada - skład Gorzka czekolada zawiera wiele cennych dla zdrowia składników. W czekoladzie o wysokiej zawartości kakao znaleźć można przede wszystkim: magnez, żelazo, cynk, potas, fosfor, węglowodany, flawonoidy, niacynę, teobrominę, fenylotylaminę. Gorzka czekolada - magnez Często

  • Masło kakaowe - smaczny kosmetyk

    , z którego następnie wytwarza się kakao w proszku. Za ojca tej metody pozyskiwania kakao i tłuszczu kakaowego uznawany jest holenderski chemik Coenraad Johannes van Houten - założyciel istniejącej do dziś firmy Van Houten, produkującej wysokiej jakości napoje czekoladowe. W czekoladzie, kosmetykach, czopkach

  • Gorzka czekolada - dlaczego warto ją jeść?

    Za gorzką czekoladę uznaje się tę która ma minimum 70 proc. zawartości kakao. Charakterystyczna cierpkość wynikająca z dużej ilości masła kakaowego sprawia, że nie od razu odczuwamy przyjemność i o żadnej "celebracji" smaku nie ma mowy. Dlatego, też najlepiej stopniowo przestawiać

  • Rośnie eksport polskich słodyczy

    Kości Słoniowej, które dostarcza połowę światowej produkcji kakao, rozchwiały cenami tego surowca. Firmy cukiernicze nie mogły wszystkiego wziąć na siebie. Efektem były podwyżki cen dla łakomczuchów. Większość wyrobów podrożała w zeszłym roku na sklepowych półkach o 5-10 proc. - W tym roku zmiany cen

  • Wykład pod auspicjami IPN. Chodakiewicz opowiadał m.in. o "chomiku w odbytnicy"

    , że "chrześcijaństwo odziedziczyło swoje uprzedzenia do sodomii od Żydów" - W antyczności jedynym ludem, który miał przykazania, że nie można się bzykać w kakao i nie można takiego grzechu popełniać, to byli Żydzi - stwierdził.  "Rzucanie nasienia w kał" Chodakiewicz mówił też o Markizie de Sade, który "praktykował