ziarna

Więcej o:

ziarna

  • Pełne ziarno zbóż - pominięte źródło zrównoważonego białka

    , opracował scenariusz ograniczania spożycia mięsa w Europie i zastąpienia go zdrową żywnością pełnoziarnistą. Scenariusz został zaprezentowany na łamach czasopisma "Nutrition Reviews". Zalety pełnego ziarna Obecnie na świecie tylko 41 procent zbóż jest przeznaczanych do spożycia przez ludzi, natomiast do 35

  • Ziarno rezygnuje z funkcji naczelnego "Pulsu Biznesu"

    Ziarno potwierdził informację o swoim odejściu. Był naczelnym "Pulsu Biznesu" od października 2004 roku. O zwolnieniach w redakcji zdecydował zarząd Bonnier Business, właściciela gazety. Obejmą ponad 20 osób. Trwa wręczanie wypowiedzeń. Już w październiku z redakcji zwolniono pięciu pracowników

  • Dziecko zadławiło się ziarnem grochu

    Do tragedii doszło w domu. Ziarnko groszku utknęło w krtani dziewczynki. Zaczęła się dusić. Rodzice natychmiast wezwali lekarza. Pomimo szybko udzielonej pierwszej pomocy, nie udało się jej uratować (przywrócono akcję serca, ale dziecko nadal było nieprzytomne). Dziewczynka trafiła do bydgoskiego

  • Produkty pełnoziarniste: rodzaje. Dlaczego warto włączyć je do diety?

    Produkty pełnoziarniste - gdzie znajdziemy pełne ziarna zbóż? Wartości odżywcze zawarte w zbożach Na świecie uprawia się kilkanaście gatunków zbóż, będących podstawą codziennej diety ludzi. Mamy więc pszenicę, ryż, owies, kukurydzę, jęczmień, żyto oraz pszenżyto, sorgo i pszenicę orkiszową

  • Gryka zwyczajna - źródło cennych minerałów i witamin

    Ziarna gryki: minerały i witaminy Nasiona gryki są doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Przyswajalność jest porównywalna z przyswajalnością białka zawartego w roślinach strączkowych. W zależności od obszaru, na jakim uprawiana jest roślina zawartość białka może wynosić od około 10 do 16