Zarówno kmin, jak i kminek należy do rodziny selerowatych. Nazwę mają niefortunnie podobną - w istocie jednak bardzo się różnią. Kształt, kolor, zapach, właściwości zastosowanie, a przede wszystkim smak - warto je znać, żeby umiejętnie używać obu przypraw.
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Kumin uprawiany był już na długo przed naszą erą. Nie rośnie dziko, występuje wyłącznie w uprawach. W Polsce sieje się go rzadko, ponieważ kmin nie jest odporny na mróz. Co innego kminek zwyczajny - można go spotkać w Afryce, Azji i Europie, w tym w Polsce.
Na pierwszy rzut oka - kształtem. Ziarenka kminu rzymskiego są podłużne i względnie symetryczne. Kminek ma ziarenka wygięte, przypominające miniaturowe banany. Kumin jest jaśniejszy, jego proszek przybiera kolor złotawy. Ziarenka kminku są lekko brązowe, tak samo kminkowy proszek. Ziarna kuminu są większe.
/ Kminek ma charakterystyczny, łódkowaty kształt / Remus86 / iStock
Smak i zapach kminu od razu nasuwają na myśl dalekie orientalne krainy i kuchnię indyjską - są intensywne, z delikatną cytrusową nutą. Kminek zaś na pewno przypomni nam domowe, tradycyjne obiady.
Z kuminem powinni zaprzyjaźnić się ci, którzy chcą zgubić nieco kilogramów. Przyprawa przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej - wystarczy jedna łyżeczka mielonego kuminu dziennie. Podobnie działają również inne ostre przyprawy.
Zawarte w kuminie olejki eteryczne działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i wykrztuśnie, pomagają w pokonywaniu przeziębień. Olejki kminowe mają witaminę C i E, a także witaminy z grupy B. Oprócz tego posiadają żelazo, fosfor, mangan i wapń. Flawonoidy, również obecne w kuminie, to antyoksydanty, które zwalczają nadmiar szkodliwych wolnych rodników. Przyprawa wpływa pozytywnie na odporność organizmu.
> Zobacz: Pestki i nasiona - dlaczego warto je chrupać?
Kmin rzymski bierze udział w obniżaniu "złego" cholesterolu. Stymuluje pracę serca, żył i układu oddechowego. Działa przeciwwrzodowo i przeciwreumatycznie. Łagodzi dolegliwości trawienne - zmniejsza wzdęcia i niestrawność, pomaga w leczeniu biegunki. Podobno ma również właściwości antystresowe, dlatego jest zalecany osobom podenerwowanym i nadmiernie pobudzonym.
Kminek zwyczajny zawiera witaminę C, olejki eteryczne, flawonoidy i sole mineralne. Właściwości lecznicze kminku to:
> Przeczytaj: Mikroelementy, bez których nie da się żyć
Chcesz się leczyć lub odchudzać ziółkami? Musisz to wiedzieć!