Gorzka czekolada a cukrzyca. Jakie słodycze można jeść przy cukrzycy?

Mając cukrzycę, musimy zadbać o to, aby dokonywać zdrowszych wyborów żywieniowych. Oznacza to, między innymi, że powinieniśmy rozważnie dobierać przekąski. W takim razie, czy wolno nam sięgać po słodycze?

Sposób odżywiania się jest niewątpliwie podstawą kontrolowania glikemii. Główne zalecenie dla osób z obydwoma typami cukrzycy (czyli cukrzycą typu 1 i cukrzycą typu 2) jest ograniczenie cukrów (węglowodanów prostych) i słodyczy, ponieważ mogą one powodować gwałtowny poposiłkowy wzrost stężenia glukozy we krwi. Grozi to powikłaniami, które zaczynają się od dysfunkcji naczyniowych. Nadmiar krążącego we krwi cukru powoduje mikro- i makrouszkodzenia naczyń krwionośnych, co ma druzgocący wpływ na organizm. Czy w takim razie diabetycy powinni całkowicie unikać słodyczy?

- Istnieje mit o czekoladzie i cukrzycy. Ale tak naprawdę to możesz jeść czekoladę, tylko z umiarem i niezbyt często. Staraj się nie jeść dużo na raz, ponieważ wpływa to na poziom cukru we krwi oraz utrudnia kontrolowanie wagi - wyjaśniają eksperci w serwisie diabetes.org.uk.

Kusząca czekolada

Czekolada to z pewnością coś, co lubi większość z nas. W dodatku jest zdrowa, przynosi korzyści organizmowi, zawiera bowiem wiele ważnych składników. Czekolada o wysokiej zawartości kakao ma w sobie magnez, żelazo, cynk, potas, fosfor, niacynę, teobrominę, fenylotylaminę, węglowodany oraz cenne flawonoidy. Trzeba przy tym mieć na uwadze, że czekolada jest przyjazna dla naszego układu sercowo-naczyniowego, jeśli jest ciemna i gorzka.

Osoby zmagające się z cukrzycą często unikają czekolady właśnie ze względu na zawartość cukru. Mogą jednak ominąć tę przeszkodę, wybierając czekoladę gorzką (najlepiej z 70 proc. kakao), i to z korzyścią dla zdrowia. Badania sugerują, że ciemna czekolada, produkt o wysokiej zawartości polifenoli, łagodzi szkodliwy wpływ hiperglikemii na czynność naczyń krwionośnych u osób z cukrzycą.

- Wydaje się, że korzyści zdrowotne czekolady wynikają przede wszystkim z zawartości polifenoli i kakao, które znajdziemy przede wszystkim w ciemnej czekoladzie - piszą naukowcy z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie na łamach czasopisma "SAGE Joyrnals".

Aby cieszyć się czekoladą z umiarem, spróbuj przemyśleć wielkość porcji. Nie jest to coś, co możemy jeść codziennie, ale może być miłym sposobem na świętowanie

- piszą brytyjscy eksperci w serwisie dla diabetyków. Nie poleca się przy tym specjalnej czekolady „cukrzycowej". Jest tak samo bogata w tłuszcz i kalorie jak zwykła czekolada, nadal może podnosić poziom cukru we krwi i często jest droższa niż zwykła czekolada.

Zobacz wideo Jak rozpoznać i pomóc przy hipoglikemii?

Jakie słodycze można jeść przy cukrzycy?

Diabetykom radzi się wybierać przede wszystkim słodycze bez cukru. Jeżeli kupujemy gotowy produkt warto sprawdzić, jaki środek słodzący został użyty przez producenta, ponieważ alkohole cukrowe, takie jak sorbitol, maltitol, erytrytol i ksylitol, mogą mieć działanie przeczyszczające jeśli są spożywane w zbyt dużych ilościach. Ponadto pamiętajmy, że alkohole cukrowe także podnoszą poziom glukozy we krwi, choć w mniejszym stopniu niż zwykły cukier. Ten wpływ na glikemię może się różnić w zależności od rodzaju alkoholu cukrowego.

Sorbitol, erytrytol i mannitol powinny mieć stosunkowo łagodny wpływ na poziom glukozy we krwi, ale najlepiej sprawdzić to na sobie, badając stężenie cukru we krwi mniej więcej godzinę po spożyciu słodyczy

- radzą brytyjscy eksperci.

Drugą opcją jest przygotowywanie sobie samemu deserów czy ciast z zamiennikami cukru. A zatem, zamiast białego cukru wybieramy inne substancje słodzące, a zamiast białej mąki, choćby migdałową. Jeśli ciasteczka, to te upieczone z mąki z pełnego przemiału (z pszenicy, owsa lub komosy ryżowej jako bazy). Ponadto substytutem słodyczy mogą być koktajle typu smoothie, albo jogurt grecki z dodatkiem jagód, jabłka czy gruszki  itp., desery na bazie mleka, desery z awokado, galaretki bez cukru, ale za to z owocami.

- Cukrzyca nie oznacza, że musisz na całe życie rezygnować ze słodyczy i deserów. Osoby z cukrzycą nadal mogą zaspokoić swoją chęć na słodycze. Kluczem jest umiar. Należy wybierać słodycze i desery o niskiej zawartości cukru i węglowodanów oraz bogate w składniki odżywcze, takie jak białko, błonnik i witaminy. Ponadto należy prowadzić zdrowy tryb życia, który obejmuje odpowiednią aktywność fizyczną - przypominają eksperci.

Źródła: diabetes.org.uk, ncbi.nlm.noh.gov, healthifyMe.com, Pacjent.gov.pl

Więcej o: