Wino, czekolada, kawa - zakazane przyjemności? Znakomity kardiolog wydaje werdykt

Jeden z najznamienitszych kardiologów na świecie nie odżegnuje się od kawy czy czerwonego wina. Czekoladę, ale gorzką, bardzo chwali. Kluczem pozostaje jednak umiar i zbilansowana dieta.

Więcej tematów o zdrowiu na stronie głównej Gazeta.pl

Na łamach dziennika "The Guardian" wybitny kardiolog prof. Thomas Lüscher podzielił się opinią na temat wpływu kawy, czekolady i czerwonego wina na zdrowie serca.

Profesor Lüscher jest jednym z najczęściej cytowanych naukowców na świecie. Otrzymał wiele nagród i wyróżnień naukowych, wykładał w kilku prestiżowych uczelniach na całym świecie. Przez ponad 10 lat redagował "European Heart Journal", jedno z najlepszych na świecie czasopism poświęconych medycynie sercowo-naczyniowej. Zasiada w radach redakcyjnych wielu czasopism medycznych.

Czekolada zawsze gorzka, kawa działa ochronnie

Naukowiec i lekarz zauważa, że najmniej problemów mamy z ciemną czekoladą. Jego werdykt brzmi: "to radość jeśli chodzi o zdrowie serca". Wydaje się także, że kawa działa ochronnie. Czerwone wino jest w najlepszym razie neutralne. Jednak tak naprawdę odpowiedź na pytanie, czy czekolada, kawa i wino są dobre czy też złe dla zdrowia serca, nie jest wcale taka prosta - zastrzega naukowiec.

- Czy wino, czekolada, kawa są zakazanymi przyjemnościami? Cóż, wino naprawdę sprawia radość, ale w najlepszym razie jest neutralne dla zdrowia, gdy jest spożywane z umiarem. Czekolada jest dobra dla naszego układu sercowo-naczyniowego, jeśli jest ciemna i gorzka. A kawa? Budzi nas, mniej co prawda, gdy pijemy ją regularnie, ale do czterech filiżanek dziennie może działać ochronnie - przekonuje prof. Lüscher.

Naukowiec przyznaje jednak, że mimo wielu badań nadal mamy spore luki w wiedzy, jeśli chodzi o wpływ wina, kawy i czekolady na zdrowie serca. Zagadką pozostaje na przykład optymalna dzienna dawka gorzkiej czekolady, która sprzyja zdrowiu. Nikt jeszcze nie udzielił satysfakcjonującej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ brakuje nam badań. W czekoladzie istotna jest bowiem zawartość związków organicznych zwanych flawanolami. 

- Wyniki badań przekonująco wykazały, że spożycie flawanoli z kakaowca wiąże się z korzyściami dla zdrowia układu krążenia u zdrowych kobiet i mężczyzn. Przyjmowanie flawanoli znacząco poprawiło takie parametry sprawności sercowo-naczyniowej, jak dylatacja indukowana niedokrwieniem i ciśnienie tętnicze. U osób starszych dieta bogata we flawanole pochodzące z kakaowca odwracała związane z wiekiem zmiany ciśnienia tętniczego krwi i w elastyczności naczyń krwionośnych, co przyczyniało się do poprawy krążenia. Można o tym przeczytać na stronie CORDIS, która publikuje informacje na temat projektów naukowych finansowanych przez Komisję Europejską.

Naukowiec podkreśla, że aby czekolada działała prozdrowotnie, musi zawierać niewiele cukru czy tłuszczu. A zatem czekolada tak, ale tylko gorzka i o białej, mlecznej czekoladzie nie można powiedzieć, że jest zdrowa.

A co z winem?

Profesor nie odmawia sobie raz w tygodniu dwóch lampek czerwonego wina. Ale nie więcej. Wypija też kilka espresso dziennie. Miliony ludzi na świecie robi podobnie. Wpływ kawy, czekolady czy wina na serce zależy od wielu czynników, w tym od tego jak często są spożywane i w jakich ilościach oraz od tego, przez kogo, czy jest to osoba młoda, starsza, w jakim stanie zdrowia.

- Dowody sugerują, że kawa i czekolada wiążą się z nieco niższym ryzykiem chorób serca, ale alkohol już nie - mówi prof. Tim Chico z University of Sheffield, spytany przez "Guardiana" czy zgadza się z prof. Lüscherem.

Kluczem jest umiarkowanie i różnorodność. Eksperci są zgodni, że dla zdrowia serca liczy się zdrowy styl życia, a nie ilość spożywanej kawy, czekolady czy alkoholu. Oznacza to regularne ćwiczenia, rzucenie palenia i zdrowe odżywianie. Najważniejsza dla zdrowia jest zbilansowana dieta, bogata w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, fasolę, orzechy i nasiona. Dietycy przypominają, że powinniśmy unikać produktów bogatych w cukier, sól, tłuszcze nasycone, w tym słodyczy, ciast.

Zobacz wideo Kobiecy zawał - to musisz wiedzieć

Źródła: The Guardian, CORDIS

Więcej o: