Gorzka czekolada zawiera wiele cennych dla zdrowia składników. W czekoladzie o wysokiej zawartości kakao znaleźć można przede wszystkim:
Często słyszy się, że osoby cierpiące na niedobory magnezu powinny spożywać gorzką czekoladę i w rzeczywistości tak jest. W 100 gramach czekolady zawarte jest około 165 mg magnezu, co stawia czekoladę w czołówce produktów bogatych w magnez.
Wysoka zawartość węglowodanów oraz składników, takich jak żelazo, magnez oraz potas, w połączeniu z niewielką ilością cukru, sprawiają, że gorzka czekolada dodaje energii na dłuższy czas. Z tego względu tabliczka czekolady o wysokiej zawartości kakao powinna się znaleźć w plecaku podczas każdej dłuższej wycieczki.
Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów gorzka czekolada chroni układ krwionośny przed miażdżycą, zapobiega udarowi mózgu i tworzeniu się zakrzepów, a poza tym hamuje rozwój chorób nowotworowych. Oprócz tego, flawonoidy wspomagają organizm w walce z infekcjami, wzmacniają naczynia krwionośne i poprawiają napięcie mięśni. Gorzka czekolada zawiera również polifenole, które działają pozytywnie na serce – obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałom.
Kilka kostek gorzkiej czekolady potrafi poprawić humor, a także pobudzić mózg do wytężonej pracy. Czekolada o wysokiej zawartości kakao wpływa na poprawę koncentracji, polepsza pamięć, redukuje zmęczenie i senność. W związku z tym, gorzka czekolada jest polecana osobom, które wykonują pracę umysłową lub uczą się.
Gorzka czekolada działa łagodnie moczopędnie, pobudza nerki do pracy i oczyszcza układ moczowy. Z tego powodu, gorzka czekolada powinna znaleźć się w diecie osób, które cierpią na częste infekcje układu moczowego.
Niedawno odkryto, że zawarta w czekoladzie teobromina jest skuteczniejsza w walce z kaszlem niż kodeina, która zawarta jest w wielu środkach na kaszel. Zaletą teobrominy jest fakt, że w przeciwieństwie do kodeiny nie wywołuje senności.
Spożycie gorzkiej czekolady wpływa na podwyższenie poziomu endorfiny i serotoniny, przez co wpływa na odczuwanie przyjemności i poprawę humoru. Co więcej, endorfiny i serotonina zmniejszają ryzyko zachorowania na depresję, dlatego raz na jakiś czas warto sięgać po kostkę gorzkiej czekolady.
Przez to, że gorzka czekolada poprawia krążenie krwi i pracę serca, większa ilość składników odżywczych jest dostarczana wraz z krwią do mózgu, a także siatkówki oczu, co przekłada się na poprawę widzenia.
Gorzka czekolada zawiera sporo antyoksydantów, które chronią komórki ciała przed starzeniem. Czekolada chroni również przed szkodliwym promieniowaniem UV, co nie oznacza jednak, że jedząc czekoladę można zrezygnować ze stosowania kremów z filtrem.
Gorzka czekolada to z pewnością najlepszy wybór na chwilę słabości podczas diety. Nie zawiera tak dużo cukru oraz tłuszczu, jak czekolada mleczna czy biała, dlatego nie dostarcza tak wielu pustych kalorii, jak inne słodycze. Co zaskakujące, gorzka czekolada może nawet wspomagać odchudzanie, oczywiście pod warunkiem, że będzie spożywana z umiarem. Po spożyciu gorzkiej czekolady nie występuje nadmierna produkcja insuliny i przedłużone jest uczucie sytości, co zmniejsza ilość spożywanych kalorii. Wybierając gorzką czekoladę, szczególnie w czasie diety, trzeba zwracać uwagę na jej skład. Czekolada powinna mieć co najmniej 70% kakao i nie powinna zawierać syropu glukozowo–fruktozowego. Lepiej, żeby w składzie czekolady znajdowała się niewielka ilość cukru niż syrop, ponieważ jest on wyjątkowo niezdrowy, może wywoływać otyłość, a także cukrzycę.
Kaloryczność gorzkiej czekolady zależy od zawartości kakao. Im więcej kakao, tym czekolada ma więcej kalorii, ale również jest zdrowsza. Gorzka czekolada o zawartości kakao około 60–65% ma około 510 kcal w 100g, czyli około 30 kcal w jednej kostce (ważącej 6 g). Kostka gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70% dostarcza 34 kcal, natomiast czekolada gorzka 90% ma około 36 kcal w jednej kostce.
To również może cię zainteresować: