Produkty, które mogą wywołać atak migreny. By tego uniknąć, warto wyeliminować je z diety

Migrena jest chorobą przewlekłą, charakteryzującą się występowaniem napadowych, silnych bólów głowy, którym towarzyszą też inne objawy. Jeśli co jakiś czas borykasz się z tym problemem, warto wziąć pod lupę swoją dietę. Niektóre produkty mogą wywołać ataki migreny. Wyjaśniamy, które z nich mogą się do tego przyczyniać.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ataki migreny mogą być spowodowane wieloma czynnikami - niestety wpływ ma na to także nasza dieta. Według Fundacji Badań nad Migrenami pokarmy ją wywołujące mogą to robić tylko w połączeniu z innymi wyzwalaczami. Takie kombinacje są bardzo indywidualne, co bardzo utrudnia badania w zakresie tej dolegliwości.

Produkty, które mogą wywołać migrenę

Lista szkodliwych dla nas produktów jest bardzo długa, a chcąc jej sumienni przestrzegać, musielibyśmy zrezygnować z większości z nich. Jednak niektóre mogą przyczyniać się do różnych dolegliwości w tym ataków migreny. Warto więc zastanowić się nad ich ograniczeniem lub wyłączeniem z diety, by czuć się lepiej i unikać bólu.

Na piedestale produktów, które mogą wywołać migrenę stoi kofeina. Zarówno jej nadmiar jak i niedobór może być przyczyna bólu. Według American Migraine Foundation ta substancja zaszkodzić, ale także  rzeczywiście pomóc powstrzymać nadchodzące ataki. Kofeina jest w stanie łagodzić ból głowy przy sporadycznym stosowaniu. Przypomnijmy, że znajduje się ona nie tylko w kawie, ale również w herbacie oraz czekoladzie. Wszystko zależy od tolerancji na ten składnik. 

Zobacz wideo 6 najczęstszych przyczyn bólu głowy

Sztuczne słodziki to kolejny produkt, który może wywołać ataki migreny. To składnik wielu przetworzonych produktów spożywczych - nie tylko słodyczy. Są to alternatywy dla cukru, które są dodawane do żywności i napojów, aby podbić ich słodki smak. Okazuje się, że słodziki mogą wywołać migrenę. Uważa się, że w szczególności aspartam jest w stanie się do tego przyczynić.

Jakich produktów unikać, by zapobiec migrenie? 

Alkohol to kolejny produkt niezalecany osobom, które borykają się z migreną. Według jednego z badań Trusted Source ponad 35 proc. uczestników z migreną zgłosiło, że alkohol był jednym z ich powszechnych wyzwalaczy. Najgorszym wyborem jest czerwone wino - tak wskazało ponad 77 proc. uczestników badania. Warto wspomnieć, że alkohol przyczynia się do odwodnienia organizmu, co skutkuje bólami głowy.

Według American Migraine Foundation czekolada uważana jest za drugi po alkoholu najczęstszy wyzwalacz migreny. Zgłosiło ją ponad 22 proc. uczestników wspomnianego wyżej badania. Ten produkt zawiera także kofeinę, jak i betafenyloetyloaminę - z kolei te składniki, u niektórych osób mogą wywołać bóle głowy.

Jeśli borykasz się z migreną, warto zrezygnować z serów dojrzewających, ponieważ zawierają substancję zwaną tyraminą. Powstaje ona, gdy starzenie się żywności powoduje rozpad białek. Im dłużej ser się starzeje, tym wyższa będzie zawartość tyraminy. Dlatego miłośnicy wyszukanych serów borykający się z tym problemem, powinni ograniczyć ich spożycie. Pozostałe produkty takie jak żywność marynowana i fermentowana, wędliny, mrożone jedzenie czy słone potrawy także mogą być przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości. 

Więcej o: