Czarna strona tłustego czwartku. Przedawkowanie słodkości niesie okropne konsekwencje

Cukiernie zachęcają klientów smakowitymi wypiekami. Okres karnawałowy w Polsce słynie ze znakomitych wypieków jak nadziewane marmoladą pączki czy chrupiące i leciutkie faworki. Choć w ten jeden dzień oczywiście warto pozwolić sobie na odrobinę przyjemności, warto uważnie przyjrzeć się swojej diecie i ograniczyć cukier spożywany na co dzień.

Uzależnienie od cukru to poważny problem, z którym boryka się coraz większa część społeczeństwa. Cukier dodawany jest do produktów, które pozornie nie wydają się słodzone. Producenci dosładzają sosy, pasty kanapkowe czy produkty "fit". Warto uważać na to, co jemy i w jakiej ilości.

Przykre konsekwencje spożycia cukru

Nadmiar cukru w codziennej diecie ma niezwykle negatywny wpływ na cały nasz organizm. Niestety nierzadko bagatelizujemy przykre konsekwencje swojego żywienia i nie doszukujemy się przyczyny w tym, co jemy. Dieta wysokocukrowa powoduje oraz potęguje stany zapalne w organizmie, pojawiające się często w chorobach autoimmunologicznych. Dodatkowo może być bezpośrednią przyczyną powstawania zmian trądzikowych, wpływa na problemy z koncentracją oraz wzmaga senność.

Poza oczywistym rozwojem cukrzycy typu II cukier negatywnie wpływa również na gospodarkę hormonalną co może bezpośrednio powodować wypadanie włosów, a nawet łysienie. Spożycie cukru jest także przyczyną nadciśnienia, a w efekcie rozwój chorób sercowo-naczyniowych. Według badań, ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym zmaga się aż połowa Polaków. Innym niebezpiecznym powikłaniem wynikającym z nadmiaru cukru w diecie może być również nadwaga i otyłość, prowadzące do wielu chorób.

Zobacz wideo Cukierniczka Lara Gessler o tym, jak wybrać najlepszy pączek [fragment podcastu femiTALK]

Biała śmierć, która uzależnia

Choć ze słowem "uzależnienie" kojarzą nam się przede wszystkim używki, cukier również znajduje się w tej grupie produktów. Wynika to z faktu, że jego spożycie powoduje wydzielanie dopaminy - hormonu, który odpowiedzialny jest za odczuwanie przyjemności. Gdy dostarczamy swojemu organizmowi cukier, nasz mózg zaczyna traktować go jako nagrodę. W efekcie im więcej spożywamy cukru, tym bardziej go "potrzebujemy". 

Naukowcy porównują cukier do narkotyku. Badanie na szczurach sprzed kilku lat dowiodło, że cukier nie tylko potrafi być równie uzależniający co kokaina. Laboratoryjne szczury, którym regularnie podawano kokainę po zapoznaniu z cukrem dużo chętniej wybierały go zamiast narkotyku. Wniosek z badania wydaje się jednak prosty.

Na poziomie neurobiologicznym [...] uczucie nagrody za cukier i słodycze wydaje się mocniejsze niż to związane z kokainą, co może odzwierciedlać ewolucyjną presję na poszukiwanie i przyjmowanie pokarmów o wysokiej zawartości cukru i kalorii.

- możemy przeczytać.

Choć całkowite wyeliminowanie cukru z naszej diety jest praktycznie niemożliwe, warto tą uzależniającą substancję ograniczyć do minimum. Dostępne są alternatywne słodzidła jak miód, erytrytol czy syrop z agawy. Warto także analizować składy kupowanych w sklepie produktów oraz spożywać słodycze z umiarem. O ile dwa pączki czy kilka faworków w Tłusty Czwartek nie wyrządzą zdrowemu człowiekowi krzywdy, tak cała blacha słodkości może skończyć się nie tylko bólem brzucha. 

Więcej artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: