Ochota na słodycze nie musi od razu zwiastować poważnych problemów zdrowotnych. Najczęściej zachcianki są spowodowane wahaniami hormonalnymi. Wiedzą o tym doskonale, chociażby kobiety podczas menstruacji, czy ciąży. Kolejną przyczyną może być stres. W takiej sytuacji organizm domaga się czegoś, co poprawi nastrój. Jakie są inne przyczyny wzmożonej chęci na zjedzenie czegoś słodkiego? Uważnie obserwuj swój organizm.
Wiele osób uważa, że ochota na słodycze ma podłoże wyłącznie psychologiczne. Jednak przeprowadzone badania wykazały, że jest to także reakcja biologiczna. Sięgając po posiłki bogate w węglowodany, w tym cukier, w organizmie zwiększa się poziom serotoniny. To związek chemiczny potocznie określany mianem "hormonu szczęścia". Ten niezwykle istotny neuroprzekaźnik współdziałając z melatoniną, reguluje sen, apetyt oraz nastrój.
Kiedy odczuwamy nieustanną potrzebę sięgania po coś słodkiego, to może być sygnał, że organizm jest przemęczony lub dokucza nam obniżenie nastroju. W artykule medycznym Bernarda Berezy z Katedry Psychologii Klinicznej, Instytutu Psychologii KUL, Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II możemy przeczytać, że jednym z objawów depresji sezonowej może być zwiększony apetyt, przyrost masy ciała oraz nieodparta ochota na słodycze.
Zachcianki to nic innego jak sygnały, które wysyła organizm. W przypadku wzmożonej chęci na słodycze może się okazać, że borykamy się ze zbyt niskim poziomem magnezu w organizmie. W artykule The American Journal of Clinical Nutrition czytamy, że niedobór magnezu został uznany za możliwy czynnik sprawczy napięcia przedmiesiączkowego. Zatem nie tylko kwestia gospodarki hormonalnej wpływa na zachcianki przed menstruacją, czy w trakcie miesiączki.
W badaniach wzięły udział kobiety przed menopauzą oraz kobiety z PMS, czyli napięciem przedmiesiączkowym. Wyniki wykazały, że średni poziom magnezu w krwinkach czerwonych był znacznie niższy u pacjentek z PMS. Stąd zachcianki na słodycze mogą być spowodowane między innymi niedoborem magnezu.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jeśli zauważymy, że dość często mamy ochotę na słodycze, a w dodatku z przyjemnością sięgamy także po inne przekąski bogate w węglowodany oraz odczuwamy pragnienie, warto zbadać poziom cukru we krwi. Tego typu objawy mogą zwiastować insulinooporność lub cukrzycę typu II. Podczas tej choroby organizm nieustannie domaga się cukru, co tylko pogłębia schorzenie. Dlatego nie wolno lekceważyć sygnałów, które wysyła organizm.
Należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem oraz wykonać badania krwi pod kątem poziomu cukru, aby ocenić stan zdrowia. W tym celu diagnostykę wykonujemy na czczo o poranku, udając się do punktu pobrań. Następnie po otrzymaniu wyników konsultujemy się z lekarzem rodzinnym. Jeśli w organizmie odnotowano stan przedcukrzycowy, lekarz może zalecić odpowiednią dietę oraz wskazać, jak dalej postępować. W przypadku stwierdzenia cukrzycy typu II oprócz diety zostanie wdrożone odpowiednie leczenie.