Słodycze dla cukrzyków, czyli jakie produkty powstają z myślą o diabetykach

Słodycze dla cukrzyków to tylko jeden z wielu typów produktów, które stworzone zostały specjalnie z myślą o osobach zmagających się z hiperglikemią. Coraz większa zachorowalność na cukrzycę sprawia, że na rynku jest dostępne coraz więcej produktów spełniających wymagania diety cukrzycowej, w tym także słodyczy.

Cukier dla cukrzyków, czyli czym słodzić, aby sobie nie zaszkodzić

Słodycze dla cukrzyków to coraz większy wybór czekolad, ciastek, batonów i innych tego rodzaju produktów, które mimo braku zawartości cukru smakują prawie identycznie jak te, które zawierają go w swoim składzie. Cukrzyca stała się chorobą cywilizacyjną - co roku zapada na nią ogromna rzesza ludzi w różnym wieku. Są wśród nich starsi, ale też ludzie w sile wieku i dzieci. Dla niektórych z nich konieczność całkowitej zmiany nawyków żywieniowych i stylu życia jest niezwykle trudna do pokonania. To, na co do tej pory mogli sobie pozwolić w każdej chwili, staje się produktem zakazanym czy wręcz niebezpiecznym. Z myślą o takich osobach powstają coraz to nowe artykuły spożywcze, które spełniają wymogi diety cukrzycowej, a jednocześnie dają odrobinę przyjemności z jedzenia. 

W cukrzycy największym problemem jest obniżenie i ustabilizowanie poziomu glukozy we krwi. Dlatego też chorzy nie powinni spożywać produktów zawierających cukry proste, które w bardzo szybki sposób podnoszą glikemię. Jak sobie z tym poradzić? Czym zastąpić cukier używany do słodzenia herbaty, ale także w wypiekach czy deserach. Otóż najlepszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po ksylitol (cukier brzozowy), który w smaku jest niemalże tak samo słodki jak cukier, a jednocześnie posiada bardzo niski indeks glikemiczny (IG=8). Dobrze w tej roli sprawdza się też erytrol, który jest wprawdzie nieco mniej słodki niż tradycyjny cukier, ale za to posiada indeks glikemiczny równy 0, co jest niezwykle ważne dla diabetyków. 

Zobacz wideo Cukrzyca: problem narodowy, a wiemy o niej tak niewiele. Poznaj najważniejsze fakty (nie mity)

Cukrzyca. Co jeść, aby utrzymywać stały poziom cukru?

Jeśli wyniki naszych badań jednoznacznie wskazują, że znajdujemy się w stanie przedcukrzycowym lub co gorsza, mamy cukrzycę typu 1. lub typu 2., wówczas niezbędnym krokiem jest zmiana nawyków żywieniowych. Dieta jest podstawą jeśli chodzi o zapanowanie nad skokami poziomu cukru. W jej prawidłowym ustaleniu pomóc może lekarz diabetolog, ale także dietetyk. Co jeść przy cukrzycy? Otóż podstawową zasadą jest ograniczenie spożycia węglowodanów i tłuszczy. Wśród produktów polecanych osobom na diecie cukrzycowej na pewno znajdą się:

  • pieczywo pełnoziarniste
  • grube kasze
  • płatki zbożowe grube
  • makarony razowe 
  • wszystkie warzywa o niskiej zawartości skrobi
  • owoce (maliny, porzeczki, truskawki, jagody, jabłka, cytrusy)
  • nabiał (twaróg półtłusty, serek wiejski)
  • ryby
  • chude mięso (kurczak, indyk, cielęcina, królik)
  • tłuszcze w ograniczonej ilości (oliwa z oliwek, masło, olej lniany, olej rzepakowy).

Przekąski dla cukrzyka. Co można znaleźć na rynku?

Przekąski dla cukrzyka powinny przede wszystkim spełniać warunki takie jak: brak zawartości cukru i niski indeks glikemiczny. Te dwa czynniki pozwolą zadbać o odpowiedni poziom glukozy. Ale gdzie tu przyjemność z jedzenia? Otóż można ją osiągnąć. Na rynku pojawia się coraz więcej słodyczy dla cukrzyków (cukierków, galaretek, czekoladek, czekolad, ciastek), które nie zawierają nawet grama cukru, a mimo to doskonale smakują. Od czasu do czasu warto sięgnąć po taką przekąskę, tym bardziej że nie jest ona w stanie wyrządzić nam krzywdy. Dla wielbicieli herbat tworzone są także specjalne mieszanki, które pomagają w utrzymaniu glikemii na stałym poziomie, a przy tym pozwalają się delektować wyjątkowym smakiem i aromatem. Dosłodzić można je jednym z wielu dostępnych słodzików dla diabetyków - lepiej zawsze wybierać te naturalne słodziwa jak ksylitol. Coraz szerzej dostępne są także przetwory takie jak dżemy czy musy słodzone ksylitolem lub erytrolem, które w towarzystwie pełnoziarnistego pieczywa mogą stanowić doskonałą przekąskę dla cukrzyka. Produkty takie można znaleźć w większych sieciach handlowych, ale także w sklepach ze zdrową żywnością. 

Zobacz też: Co to jest insulinooporność, czyli o jednym z czynników odpowiedzialnych za rozwój cukrzycy

Więcej o: