Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Już 16 lutego przed cukierniami w całej Polsce pojawią się gigantyczne kolejki. Zgodnie z tradycją każdy z nas będzie chciał zjeść pysznego pączka z ulubionym nadzieniem. Niektórzy jednak będą musieli obejść się smakiem i to nie ze względu na to, że zabraknie tych łakoci. Kto powinien unikać pączków? Odpowiadamy.
Skoro jedna jaskółka wiosny nie czyni, to jak może zaszkodzić nam jeden pączek? Okazuje się, że może i to bardziej, niż nam się wydaje. Uważać powinny przede wszystkim osoby z cukrzycą i zaburzeniami tolerancji glukozy oraz refluksowym zapaleniem przełyku. To łakocie niezwykle kaloryczne z dużą ilością cukru, co zdecydowanie może negatywnie wpłynąć na organizm.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Podczas kupowania pączków powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na ich skład. Kupowanie pączków w dużych marketach jest odradzane właśnie ze względu na substancje zawarte w pączkach. Najczęściej ich cena jest bardzo atrakcyjna, smak też niczego sobie, jeśli nie jesteśmy wielkimi smakoszami, ale w większości przypadków zdecydowanie nie można powiedzieć tego o składzie.
Znajduje się w nich też najczęściej akrylamid, który prawdopodobnie jest substancją rakotwórczą, a także kwasy tłuszczowe typu trans, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Zawierają również liczne dodatki wzbogacające smak, emulgatory i konserwanty. Warto więc zastanowić się nad tym, czy warto mieć kilka tanich, ale słabych jakości pączków, czy kupić jednego pączka o lepszym składzie