O ile sięganie po słodkie zaraz po zjedzonym posiłku może być jedynie niewinnym nawykiem, to zdarza się, że niepohamowana ochota na deser wskazuje na o wiele poważniejszy problem. Warto przyjrzeć się całej sytuacji, by dojść do odpowiednich wniosków. Jedna z przyczyn może świadczyć nawet o poważnych chorobach. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ochota na słodkie może pojawiać się w momencie, w którym zjemy źle skomponowany posiłek. Jeśli zjedzone danie będzie zawierać zbyt mało białka, możemy nie czuć się wystarczająco syci. Ważne jest, by każdy posiłek miał odpowiednią ilość protein, zdrowych tłuszczy i węglowodanów. To odpowiedni ich bilans wpływa na to, czy skończymy jeść z poczuciem sytości, czy nadal z niepokojem będziemy szukać czegoś smacznego (i często słodkiego), by zaspokoić potrzeby swojego organizmu.
Zbyt mała ilość węglowodanów może powodować zapotrzebowanie na glukozę. Zamiast od razu sięgać po batonik lub kawałek ciasta, warto zadbać, by do obiadu dodać odpowiednią ilość kaszy, ryżu, makaronu lub pieczywa. Dobrym źródłem węglowodanów są także ziemniaki, oraz inne warzywa i owoce.
Jak się okazuje, po słodycze tuż po posiłku mogą sięgać również osoby, które zmagają się z niedoborami. W szczególności problem stanowią niedobory magnezu, żelaza i witamin z grupy B. Zadbaj o odpowiednią suplementację, dbaj również o zbilansowaną dietę oraz regularnie wykonuj badania. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że jesz zdrowo, a twojemu organizmowi niczego nie brakuje. Możesz też w ten sposób wyeliminować chęć na podjadanie, które prowadzić może między innymi do nadwagi, otyłości i chorób metabolicznych.
Sięganie po słodkie zaraz po posiłku może być naturalnie wyłącznie kwestią nawyku lub źle zbilansowanej diety. Jeśli jednak ochocie na słodkie towarzyszy ci senność i ogólne zmęczenie, może to wskazywać na poważną przypadłość, czyli insulinooporność. W tym stanie tkanki organizmu nie są tak wrażliwe na insulinę jak powinny, a co więcej, osoby chorujące na insulinooporność mogą odczuwać nagłe spadki cukru. Wówczas naturalnym odruchem będzie dla nich sięgnięcie po coś słodkiego.
Podobne stany mogą odczuwać osoby chorujące na cukrzycę, dlatego takich objawów nie należy bagatelizować. Następnym razem gdy najdzie cię ochota na deser zaraz po obfitym obiedzie, dokładnie zaobserwuj jak się czujesz i czy na pewno dostarczyłaś wszystkich potrzebnych składników.