Ochota na słodycze dopada szczególnie często wieczorem, czyli w czasie, gdy metabolizm człowieka zwalnia. Podjadając wtedy czekoladki czy cukierki, doprowadzamy do wyrzutu insuliny. W rezultacie możemy przez to zyskać na wadze i cierpieć na problemy z zaśnięciem. Aby całkiem zrezygnować lub chociaż ograniczyć spożycie produktów bogatych w cukier, należy najpierw zrozumieć, skąd bierze się w nas potrzeba zjedzenia ich.
Ograniczenie lub eliminacja słodyczy z codziennej diety jest dla wielu osób zadaniem trudnym, a nawet pozornie niemożliwym. Ochota na produkty bogate w cukier może wynikać z kilku czynników. Po pierwsze, może sygnalizować niedobór pewnych witamin lub minerałów w organizmie. W większości przypadków jest to spowodowane deficytem cynku, magnezu lub chromu. Warto zbadać krew pod kątem tych parametrów i ustalić, czy rzeczywiście odpowiednia suplementacja może zmniejszyć "napady" słodkiego.
Innym powodem może być stres oraz negatywne emocje, które chcemy rozładować. Podczas jedzenia słodkich produktów wydziela się bowiem dopamina, nazywana hormonem szczęścia czy też nagrody. Przewlekły stres może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania tzw. układu nagrody w mózgu, doprowadzając tym samym do wywołania błędnej reakcji na sytość i wzmożenia apetytu. Trudna do opanowania chęć na słodkie przekąski może również wynikać z zaburzeń hormonalnych i niewłaściwej diety, która nie dostarcza nam odpowiedniej liczby kalorii i wartości odżywczych.
Niektórzy próbują w przypływie motywacji całkowicie wyciąć z diety cukier. Wyzwania typu "30 dni bez cukru" na dłuższą metę nie są jednak miarodajne. Po upływie określonego czasu i tak większość ludzi wraca do starych nawyków. Kluczem jest, by nie odmawiać sobie od czasu do czasu słodkiej przekąski. Jeśli prowadzimy zdrowy tryb życia, czyli mamy zbilansowaną dietę oraz zażywamy sporo ruchu, to zjedzenie batonika raz na jakiś czas nie powinno spowodować natychmiastowego przybrania na wadze.
Ważne, by zachować w życiu balans. Stopniowo warto też wprowadzać nowe, zdrowsze nawyki. Zamiast otworzyć paczkę ciastek, sięgnij po jabłko, banana czy inne owoce, które, co prawda, również zawierają cukier, ale naturalny. Ponadto czasem pragnienie może się objawiać ochotą na słodycze. Pamiętaj więc, aby pić co najmniej dwa litry wody dziennie. Polecamy również planować swoje tygodniowe jadłospisy, tak by uwzględnić w nich niewielkie odstępstwa w postaci słodkości. Po zjedzeniu produktów z cukrem warto wybrać się na dłuższy spacer lub oddać się innej aktywności fizycznej. Na koniec, warto też pamiętać, że wszyscy jesteśmy tylko ludźmi, a zjedzenie czegoś słodkiego nie powinno wywoływać w nas negatywnych emocji i poczucia winy. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl