Miłośników boczku zdecydowanie nie brakuje. Wiele osób gustuje w boczku wędzonym, pieczonym, rolowanym czy też grillowanym. Choć trudno odmówić mu smaku, to niestety nie jest to najzdrowszy produkt odzwierzęcy. Zawiera w sobie dużo tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych, które w efekcie mogą prowadzić do podwyższenia cholesterolu, a nawet rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Dr Patricia Varacallo współtworzy portal thehealthy.com, który specjalizuje się w tematyce żywieniowej. Na początku września lekarka z certyfikatem w zakresie coachingu żywieniowego podzieliła się wrażeniami z eksperymentu, który przeprowadziła na własnym jadłospisie. Przez tydzień głównym składnikiem jej śniadań był boczek - głównie z indyka, zdarzało się jednak, że zjadła również jego wieprzowy odpowiednik.
Peklowany boczek z indyka jest "chudszy" od klasycznego, dostarcza więc nieco mniej kalorii. W jednym plasterku kryje się 1,5 g tłuszczu, 340 mg soli, 1 g cukru i 6 g białka. Stanowi zdrowszą alternatywę dla boczku wieprzowego pod względem zawartości tłuszczu. Mimo że dr Varacallo gustowała w smaku i aromacie boczku, to już po kilku dniach, jedzenie go straciło swój urok. Spożywała go zarówno w formie smażonych plasterków w towarzystwie jajek, jak i jako dodatek do sałatek. Potrawy z boczkiem były sycące i pożywne, zaspokajały głód na długie godziny, co skutecznie uniemożliwiło podjadanie między posiłkami.
Po siedmiu dniach entuzjazm związany z jedzeniem smacznego mięsa całkiem zniknął, a sama ekspertka była "wykończona". Badanie z 2022 roku, opublikowane w czasopiśmie akademickim "Nutrients" wykazało zależność między spożywaniem przetworzonego mięsa a spadkiem poziomu energii i poczuciem zmęczenia fizycznego, jak i psychicznego. Końcowe wnioski dr Varacallo były jasne: boczek powinien być spożywany raz na jakiś czas, nie zaleca się jednak, by stanowił stały element diety.
Boczek jest bogaty w białko, witaminy i składniki mineralne. W jego składzie znajdują się spore ilości witamin z grupy B, a także żelaza, cynku, fosforu i potasu. Nie oznacza to jednak, że boczek jest całkowicie zdrowy. Mięso to jest przede wszystkim tłuste, co może mieć wpływ na przyrost masy ciała, a także na wystąpienie chorób serca i cukrzycy. Spożywany w dużych ilościach niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Specjaliści zalecają, aby jedzenie przetworzonego mięsa ograniczyć do maksymalnie jednego posiłku w tygodniu. Danie z boczkiem powinno być zbilansowane - najlepiej, aby zawierało dużo warzyw i roślin strączkowych. W ten sposób zmniejszamy jego negatywny impakt na organizm. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl