Głównym czynnikiem, który wpływa na normalizowanie cholesterolu, jest oczywiście styl życia i dieta. Panaceum nie są jedynie spożywane produkty, ale także aktywność fizyczna czy wyrzeczenie się niektórych nałogów. Jeśli twoje wyniki nie prezentują się najlepiej, zacznij od zastosowania kilku złotych rad - pomogą one wyrównać poziom cholesterolu, co bezpośrednio przełoży się na samopoczucie.
Aby unormować poziom cholesterolu we krwi i zwiększyć działanie leków, które mają za zadanie go unormować, koniecznie musimy wprowadzić kilka zmian w swoim życiu. Jednym z nich jest zdrowa dieta - chociaż dla wielu może wydawać się to błahe, w rzeczywistości odgrywa ważną rolę. Przede wszystkim należy w pierwszej kolejności ograniczać tłuszcze nasycone i tłuszcze trans w posiłkach. Źródłem tłuszczów nasyconych jest czerwone mięso i pełnotłuste produkty mleczne - takie jak sery, jajka, śmietany, tłuste mleko czy twaróg. Typowa żywność wysoko przetworzona taka jak produkty cukiernicze, ciastka, krakersy, chipsy, produkty głęboko smażone czy typowy fast food również powinien być całkowicie wykluczone z diety.
Obecnie zastąpienie nabiału w diecie nie jest trudne. Na rynku jest wiele alternatyw dla tłustych śmietanek, krowiego mleka czy masła. Co można spożywać zamiast zakazanego nabiału? Świetnie sprawdzą się produkty roślinne, lekkie kefiry, jogurty naturalne czy chude mleko.
Unikajmy też wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, parówek, bekonu, tłustych i paczkowanych wędlin - są zazwyczaj bogate w tłuszcze nasycone. Warto ograniczyć ilość spożywanego mięsa i jego przetworów do 350 - 500 g tygodniowo. Znacznie lepszym wyborem będą zatem chude mięsa takie jak piersi kurczaka lub indyka bez skóry, ryby, a także rośliny strączkowe takie jak fasola, soczewica, ciecierzyca, groch, bób, które są dobrym źródłem białka. Zaleca się też włączenie do diety steroli i stanoli roślinnych.
Poza produktami zakazanymi warto skupić się też nad tymi, które będą miały na nas korzystny wpływ. Mowa tu o daniach i składnikach bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Ten rodzaj tłuszczu nie podnosi poziomu "złego" cholesterolu (LDL), a wręcz przeciwnie, pomaga go unormować. Warto więc postawić na morskie ryby, orzechy, siemię lniane i oleje roślinne tłoczone na zimno czy awokado, z którego można wyczarować najróżniejsze smakołyki.
Nie zapominajmy też o źródłach błonnika, którego zadaniem jest m.in. regulowanie gospodarki tłuszczowej. Dobrym pomysłem będzie zatem jedzenie owoców bez obierania ze skórki, produktów zbożowych, makaronów z mąki z pełnego przemiału, płatków owsianych czy brązowego ryżu. Przy wysokim cholesterolu zalecany jest także ruch. Warto więc dużo spacerować, jeździć na rowerze, pływać, lub trenować ulubioną dyscyplinę.