Jedz zdrowo
-
W popularnym alkoholu wykryto niedozwolony składnik. GIS wydał ostrzeżenie publiczne
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że niektóre partie Lubelskiej Cytrynówki zostały zanieczyszczone fragmentami szkła. Podjęto decyzję o natychmiastowym wycofaniu ich z rynku.
-
GIS wycofuje z obrotu popularne lody. Wykryto w nich rakotwórczy składnik
Nie należy spożywać lodów określonych w poniższym komunikacie - ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny, który zakwestionował w sumie pięć różnych serii lodów produkowanych przez firmę Häagen-Dazs z powodu wykrycia w nich śladowych ilości niedozwolonej substancji.
-
GIS wycofuje ze sprzedaży serię popularnych chipsów. Mogą szkodzić alergikom
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Chodzi o niektóre serie chipsów ziemniaczanych o smaku grillowanych warzyw Lay's Oven Baked Grilled vegetables flavoured 50% less fat 125 g. Ze względu na błędne oznakowanie tego produktu może być zagrożone bezpieczeństwo konsumentów z alergią na białko mleka krowiego.
-
Polskie grzyby trufle: prawdziwy skarb, który podbija podniebienia smakoszy. Gdzie je znaleźć?
Polskie grzyby trufle to prawdziwy rarytas kulinarny, jednak by cieszyć się jego wyjątkowym smakiem, trzeba najpierw sporo zapłacić. Dowiedz się, gdzie na terenie naszego kraju występuje ten ceniony grzyb i sprawdź, ile trzeba wydać, by móc go skosztować.
-
Musztarda - właściwości. Czy musztarda jest zdrowa? Jak zrobić ją w domu
Musztarda to wytrawny sos powstający z gorczycy. Jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, a co więcej ma korzystny wpływ na zdrowie. Jak się wytwarza musztardę i jakie są jej rodzaje? Jakie właściwości prozdrowotne ma musztarda?
-
Czy czekolada może odchudzać i ile trzeba jej zjeść, by dostać Nobla?
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że do XIX wieku czekolada w Europie najczęściej była dostępna w... aptekach. Uznawano ją za lek rozszerzający naczynia krwionośne, który pomagał pacjentom z niewydolnością serca. Choć przez lata ten smakołyk oskarżano o wroga szczupłej sylwetki, to ostatnie wyniki badań wskazują na to, że wbrew pozorom czekolada może odchudzać - dotyczy to jednak tylko kobiet przechodzących menopauzę.
-
Ech, ten groszek cukrowy. Też nie możecie się doczekać? Tylko nie pomylcie go z zielonym groszkiem
Zazwyczaj groszek cukrowy pojawia się już na przełomie czerwca i lipca, chociaż w tym roku wciąż nie widać go na straganach. To jedno z najwspanialszych warzyw sezonu. Uwaga, nie jest odmianą zielonego groszku. Znasz różnicę?
-
Imbir - lekarstwo prosto z natury nie tylko na przeziębienie. Właściwości lecznicze imbiru
Imbir to zarówno lekarstwo, jak i świetna przyprawa, do tego wspomaga odchudzanie. Syrop imbirowy działa jak naturalny antybiotyk. Pomaga przy przeziębieniu i nieżycie górnych dróg oddechowych. Imbir wspiera układ odpornościowy. Ma właściwości przeciwbólowe, odkażające i przeciwzapalne.
-
Czy kreatyna jest dobra na masę? Czy jej przyjmowanie jest bezpieczne?
Wiele osób rozpoczynających swoją przygodę z siłownią zastanawia się, czy kreatyna jest dobra na masę. Kreatyna jest suplementem, po który często sięgają sportowcy, zwłaszcza wyczynowi. Wskazane bywa również stosowanie jej w przypadku redukcji. Sprawdzamy, czym jest kreatyna i jak ją stosować.
-
Co jeść i pić, by się najlepiej nawodnić podczas fali upałów? W tych 10 pokarmach jest najwięcej wody
O tym, że możesz być odwodniony wcale nie świadczy tylko to, że chce ci się pić. Jednym z sygnałów, które wysyła nasz organizm w takim momencie, może być np. ból głowy lub przyciemniony kolor moczu. Aby temu zapobiec, warto w szczególnie parne dni zaopatrzyć się w pokarmy, które doskonale nawodnią nasze ciało od wewnątrz, a na dodatek są niskokaloryczne i lekkostrawne. Po jakie pożywienie najlepiej sięgać podczas upałów? Oto 10 roślinnych produktów z najwyższą zawartością procentową wody.
-
Słodycze, które można jeść przy cukrzycy. Czy należy do nich gorzka czekolada?
-
Co zjeść na kolację przed badaniem krzywej cukrowej? Wyeliminuj te produkty
-
Problem suchości oka - czynniki i przyczyny. PODCAST [Materiał promocyjny]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Jak obniżyć cukier? Zbierz świeże pędy ten rośliny. Najlepsze są wczesną wiosną
-
Cukrzyca typu II. Ten jeden napój, który pijemy rano, zmniejsza ryzyko jej wystąpienia
- Czy cipkę faktycznie powinno się myć tylko wodą? To zależy, czym ona dla ciebie jest
- Ceny leczenia zębów są wyjątkowo wysokie. "Wolę wyrwać bolącego zęba"
- "Choroba dyrektorów" lubi wiosnę. Jak rozpoznać jej objawy?
- Kawa i ciasteczka, czyli kuratoryjna kontrola szkoły, w której rządzi przemoc
- Test obciążenia glukozą - jak wygląda badania krzywej cukrowej?
-
Seitan: co to jest, jak smakuje, czy jest zdrowy
Seitan składa się przede wszystkim z białka nazywanego glutenem. Zaleca się go osobom niejedzącym mięsa jako źródło białka. Jest produktem dietetycznym, lekkostrawnym. Seitan pochodzi z kuchni dalekowschodniej i makrobiotycznej. Jego smak zależy od dodatków do bulionu w których go gotujemy.
-
Dieta na upały - co jeść, żeby poczuć się lepiej
Nie masz ochoty na jedzenie, gdy jest gorąco? Jeśli dbasz o właściwe nawodnienie organizmu, nic ci się nie stanie z powodu krótkiej przerwy. Na dłuższą metę jednak tak się nie da. Co jeść, żeby lepiej radzić sobie z upałami, czuć się lekko i dostarczyć organizmowi niezbędne substancje odżywcze? Podpowiadamy.
-
Marchewka: jakie ma właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść marchewkę?
Marchewka to źródło wielu innych witamin, soli mineralnych oraz błonnika. Najkorzystniejsza dla zdrowia jest surowa marchewka, dobrze jest jeść ją z niewielkim dodatkiem np. oliwy, ze względu na to, że zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Jest lekkostrawna i zawiera naprawdę mało kalorii. Jedzmy marchewki lub pijmy soki marchewkowe, to samo zdrowie.
-
Przepis na syrop cebulowy - komu przyda się latem?
Trudno byłoby uznać syrop z cebuli, niewątpliwy przebój medycyny naturalnej, za smaczny. Wiele osób jednak po niego sięga, twierdząc, że nie zna niczego lepszego sposobu na kaszel. Podrażnienie dróg oddechowych może nas dopaść o każdej porze roku, więc warto znać cebulowy przepis (a nawet dwa) także teraz.
-
Pektyny - czym są, czy są zdrowe? W jakich owocach jest ich najwięcej?
Pektyna to naturalna substancja występująca w roślinach i owocach. Pektyna wspomaga odchudzanie, mają właściwości żelujące. Ta niezwykła substancja, wchodząca wraz z innymi związkami w skład błonnika, potrafi dużo więcej.