Po czterdziestym roku życia zmniejsza się tempo przemiany materii, co może mieć wpływ na wzrost wagi. Zmiany te dotyczą zarówno kobiet, jak i mężczyzn, jednak wprowadzenie do diety odpowiednich produktów oraz ograniczanie tych, które mają zły wpływ może pomóc w zachowaniu szczupłej sylwetki. Sprawdźcie, po co warto sięgać, a co lepiej sobie odpuścić.
Nieodpowiednie nawyki żywieniowe oraz niewystarczająca aktywność fizyczna bardzo szybko objawią się na naszym ciele po ukończeniu czterdziestu lat. Oprócz problemów z wagą może się również pojawić brak energii, chroniczne zmęczenie, a także problemy ze snem.
Aby utrzymać zdrową wagę, staraj się pić dużo wody i naparów np. herbat ziołowych, które przyspieszą proces trawienia. Lekarze radzą też, by zwiększyć ilość ruchu w codziennym życiu. Długie spacery, jazda na rowerze i pływanie to twoi nowi przyjaciele. Staraj się "przemycać" warzywa do każdego posiłku - w ten sposób zaspokoisz głód i dostarczysz organizmowi odpowiedniej dawki energii. Warto też udać się do lekarza i sprawdzić, czy w naszej krwi nie wykryto niedoborów jakichś witamin. Jeśli tak będzie, zadbaj o odpowiednią suplementację!
Dietetycy radzą, by w pierwszej kolejności wyeliminować z diety węglowodany proste. Wiemy, że produkty typu fast food są dla wielu osób niezwykle kuszące, jednak ich wartości odżywcze są znikome. Przetworzona żywność zapewnia uczucie sytości tylko na chwilę. Po niedługim czasie dopada nas zwykle spadek energii spowodowany wyrzutem insuliny z trzustki. Miłośnicy produktów mięsnych będą się musieli również pożegnać z czerwonym mięsem. Zwiększa ono ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego oraz wielu chorób serca. Czego jeszcze lepiej unikać?
Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl