Picie kawy ma swoje plusy, udowodniono, że spożywanie określonej dawki zmniejsza ryzyko występowania chorób serca, cukrzycy typu II, czy kamicy żółciowej. Dobroczynny wpływ kawy zauważono także w odniesieniu do zapobiegania takich schorzeń jak Parkinson, depresja, marskość wątroby, a nawet rak wątroby, czerniak i rak prostaty. Jednak, aby chronić organizm, kluczowa jest częstotliwość, jakość oraz rodzaj spożywanej kawy.
Sięgając po poranną kawę, przygotowujesz ulubioną wersję, aby nie tylko rozbudzić organizm i zacząć nowy dzień. Kluczowy jest również smak, dlatego na rynku powstaje wiele produktów oferujących nietypowe połączenia. Najlepszym rozwiązaniem jest sięganie po klasyczną, małą czarną zaparzoną z ze świeżo mielonych ziaren dobrej jakości typu Arabica. O prozdrowotnym działaniu kofeinowego napoju mówi się wówczas, gdy nie ląduje w nim cukier. Popularna kawa z mlekiem typu latte, cappuccino, czy flat white to zdaniem dietetyków pierwszy krok do cukrzycy typu II.
Dużo gorszym pomysłem jest sięganie po popularne przed laty saszetki typu trzy w jednym. W małych torebkach najczęściej znajduje się nie tylko sproszkowane mleko, czy kawa złej jakości, ale przede wszystkim tłuszcz palmowy i syrop glukozowo-fruktozowy, które przyczyniają się do takich chorób jak wysoki poziom cholesterolu, otyłość, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zawałów, chorób nerek, czy stłuszczenia wątroby.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zarówno w przypadku kawy rozpuszczalnej jak i mielonej pierwsze etapy powstawania produktu wyglądają tak samo. Ziarna są oczyszczane i prażone, natomiast w przypadku kawy rozpuszczalnej kolejna faza polega na mieleniu i ekstrakcji wodnej w podwyższonej temperaturze. W wyniku tych działań powstaje ekstrakt, który jest zagęszczany, a następnie suszony. Dlatego kawa rozpuszczalna nie pozostawia żadnych drobinek i jest łatwiejsza w przygotowaniu.
Zdaniem specjalistów na żadnym z etapów przetwarzania ziaren nie dodaje się innych składników. Ponadto z obowiązujących regulacji prawnych wynika, że produkt nazwany kawą rozpuszczalną, nie może mieć w składzie nic poza przetworzonymi ziarnami. Dlatego jeśli zastanawiasz się, czy tego typu artykuł spożywczy jest zdrowy, to koniecznie zwróć uwagę na zapis znajdujący się na opakowaniu. Zdarza się bowiem, że na słoikach, czy pudełkach widnieje określenie "napój", wtedy warto zrezygnować z zakupu. Nie wahaj się również czytać etykiet, na których podany jest skład. Jeśli kawa powstawała zgodnie z określonymi normami, to jest tak samo zdrowa jak jej ziarnista wersja. Oczywiście może mieć nieco mniej wartościowych składników, ale nadal jest bezpieczna.