Jeśli chcemy, aby nasze jelita prawidłowo funkcjonowały, musimy im w tym pomóc. Odpowiednia dieta, nawodnienie, dobre nawyki żywieniowe - wszystko to ma na nie ogromny wpływ. Jak najlepiej zadbać o pracę jelit? Co warto wprowadzić do jadłospisu, a z czego zrezygnować? Podpowiadamy!
Jelita odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych w jelicie cienkim oraz przetwarzanie ich w jelicie grubym, tak aby organizm mógł wydalić z siebie resztki pokarmowe, które są mu zbędne. Aby odpowiednio zadbać o te narządy, trzeba pamiętać o kilku kwestiach.
Stres i brak aktywności fizycznej mogą się przyczyniać do zaburzenia naszego mikrobiomu, czyli zespołu drobnoustrojów obecnych w jelitach. Żyją tam zarówno bakterie "dobre", jak i "złe", a zachwianie równowagi między nimi może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Staraj się więc unikać nerwowych sytuacji i zażywaj ruchu - najlepiej na świeżym powietrzu.
Dla zdrowych jelit ważne jest także ograniczenie lub całkowita rezygnacja z alkoholu i papierosów oraz zadbanie o prawidłowy sen. Z kolei produkty spożywcze, które regularnie jemy, powinny nam dostarczać dużej ilości błonnika. Znaleźć go można między innymi w owocach, warzywach i otrębach. Oczyszcza jelita i reguluje wypróżnianie.
Pożywne śniadanie nie musi być wcale nudnym i jałowym posiłkiem. To od nas zależy, jak go urozmaicimy. Opcji jest w końcu wiele. Śniadanie na słodko lub wytrawne, owocowe lub warzywne. Dobrym i uniwersalnym pomysłem jest chociażby owsianka. Może być ugotowana na mleku lub - w wersji bardziej fit - na wodzie. Możesz do niej dodać ulubione owoce np. truskawki, borówki, maliny czy jabłko. W wersji na słono świetnie będzie się komponować z jajkiem, rukolą, pomidorkami koktajlowymi oraz szczypiorkiem.
Jelita polubią się również z jogurtem naturalnym i kefirem. Żywe kultury bakterii w nich obecne działają zbawiennie na naszą mikroflorę jelitową. Produkty te są niskokaloryczne, więc idealnie sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Do nich również możesz dodać owoce. Dodatkowo wsyp łyżeczkę siemienia lnianego i nasion chia, a praca twoich jelit z pewnością się ureguluje.
Kiszonki to kolejny produkt spożywczy, który ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie jelit. W formie śniadaniowej sprawdzą się w formie ogórków kiszonych z chlebem razowym, lekkim twarożkiem i sałatą. Wartościowym zamiennikiem dla twarogu będzie pasta z fasoli, która dostarcza elektrolitów, nawadnia organizm, a co najważniejsze - wspomaga trawienie.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl