Jedz zdrowo
-
Ech, ten groszek cukrowy. Też nie możecie się doczekać? Tylko nie pomylcie go z zielonym groszkiem
Zazwyczaj groszek cukrowy pojawia się już na przełomie czerwca i lipca, chociaż w tym roku wciąż nie widać go na straganach. To jedno z najwspanialszych warzyw sezonu. Uwaga, nie jest odmianą zielonego groszku. Znasz różnicę?
-
Imbir - lekarstwo prosto z natury nie tylko na przeziębienie. Właściwości lecznicze imbiru
Imbir to zarówno lekarstwo, jak i świetna przyprawa, do tego wspomaga odchudzanie. Syrop imbirowy działa jak naturalny antybiotyk. Pomaga przy przeziębieniu i nieżycie górnych dróg oddechowych. Imbir wspiera układ odpornościowy. Ma właściwości przeciwbólowe, odkażające i przeciwzapalne.
-
Czy kreatyna jest dobra na masę? Czy jej przyjmowanie jest bezpieczne?
Wiele osób rozpoczynających swoją przygodę z siłownią zastanawia się, czy kreatyna jest dobra na masę. Kreatyna jest suplementem, po który często sięgają sportowcy, zwłaszcza wyczynowi. Wskazane bywa również stosowanie jej w przypadku redukcji. Sprawdzamy, czym jest kreatyna i jak ją stosować.
-
Co jeść i pić, by się najlepiej nawodnić podczas fali upałów? W tych 10 pokarmach jest najwięcej wody
O tym, że możesz być odwodniony wcale nie świadczy tylko to, że chce ci się pić. Jednym z sygnałów, które wysyła nasz organizm w takim momencie, może być np. ból głowy lub przyciemniony kolor moczu. Aby temu zapobiec, warto w szczególnie parne dni zaopatrzyć się w pokarmy, które doskonale nawodnią nasze ciało od wewnątrz, a na dodatek są niskokaloryczne i lekkostrawne. Po jakie pożywienie najlepiej sięgać podczas upałów? Oto 10 roślinnych produktów z najwyższą zawartością procentową wody.
-
Seitan: co to jest, jak smakuje, czy jest zdrowy
Seitan składa się przede wszystkim z białka nazywanego glutenem. Zaleca się go osobom niejedzącym mięsa jako źródło białka. Jest produktem dietetycznym, lekkostrawnym. Seitan pochodzi z kuchni dalekowschodniej i makrobiotycznej. Jego smak zależy od dodatków do bulionu w których go gotujemy.
-
Dieta na upały - co jeść, żeby poczuć się lepiej
Nie masz ochoty na jedzenie, gdy jest gorąco? Jeśli dbasz o właściwe nawodnienie organizmu, nic ci się nie stanie z powodu krótkiej przerwy. Na dłuższą metę jednak tak się nie da. Co jeść, żeby lepiej radzić sobie z upałami, czuć się lekko i dostarczyć organizmowi niezbędne substancje odżywcze? Podpowiadamy.
-
Marchewka: jakie ma właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść marchewkę?
Marchewka to źródło wielu innych witamin, soli mineralnych oraz błonnika. Najkorzystniejsza dla zdrowia jest surowa marchewka, dobrze jest jeść ją z niewielkim dodatkiem np. oliwy, ze względu na to, że zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Jest lekkostrawna i zawiera naprawdę mało kalorii. Jedzmy marchewki lub pijmy soki marchewkowe, to samo zdrowie.
-
Przepis na syrop cebulowy - komu przyda się latem?
Trudno byłoby uznać syrop z cebuli, niewątpliwy przebój medycyny naturalnej, za smaczny. Wiele osób jednak po niego sięga, twierdząc, że nie zna niczego lepszego sposobu na kaszel. Podrażnienie dróg oddechowych może nas dopaść o każdej porze roku, więc warto znać cebulowy przepis (a nawet dwa) także teraz.
-
Pektyny - czym są, czy są zdrowe? W jakich owocach jest ich najwięcej?
Pektyna to naturalna substancja występująca w roślinach i owocach. Pektyna wspomaga odchudzanie, mają właściwości żelujące. Ta niezwykła substancja, wchodząca wraz z innymi związkami w skład błonnika, potrafi dużo więcej.
-
Specjaliści ostrzegają, a mięsożercy swoje. Dietą karniwora i tezami Kressera w cholesterol
Wysoki poziom cholesterolu jest korzystny, błonnik człowiekowi zbędny, a medycyna funkcjonalna zapewnia zdrowie i dobre samopoczucie - to tylko niektóre zdumiewające tezy, które propagują obrońcy tłuszczu. Niestety, znajdują akceptację u wielu osób. Skutki dla zdrowia mogą być opłakane.
-
Wiele osób w ten sposób zakłóca swój sen. Konsekwencją cukrzyca i choroby serca
-
Co pić przy cukrzycy? Lista napojów, która obniżą poziom cukru we krwi
-
7 przepisów dla zdrowych jelit, czyli jak zadbać o spokój brzuchaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Na emeryturze zacznij jeść ten produkt. Twój organizm ci za to podziękuje
-
Było o krzywych penisach, czas na kłopotliwe waginy. Więcej luzu w seksie
-
Panga - właściwości. Co warto wiedzieć o tej rybie?
Panuje powszechne przekonanie, że niezależnie od tego jaką rybę jemy, nasz organizm dostaje wszystko to, co najlepsze. Bezcenne kwasy omega-3 i omega-6 oraz witaminy. Niestety ta reguła nie zawsze się sprawdza. Najlepszym tego dowodem jest panga.
-
GIS wycofuje wegańskie cukierki. Mogą szkodzić alergikom [OSTRZEŻENIE PUBLICZNE]
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W wegańskich truflach o smaku Irish Cream wykryto alergeny mleka, które mogą wywołać reakcje alergiczne u osób uczulonych na ten składnik.
-
Czy od piwa rośnie brzuch? Kluczowe znaczenie ma ilość i rodzaj złotego trunku. Te wyniki badań ucieszą mężczyzn
Jasne piwo - bez względu na to, czy zawiera alkohol, czy nie - ma korzystny wpływ na mikroflorę jelitową mężczyzn. Jeśli tylko panowie zachowają umiar, to od jednego lagera dziennie nie przytyją, nie zaszkodzą sercu i nie zwiększą udziału tkanki tłuszczowej w ogólnej masie ciała. Zmianie może jednak ulec ich flora bakteryjna, dzięki której łatwiej będzie się im uchronić przed chorobami przewlekłymi. Wyniki nowych badań dotyczą wyłącznie płci męskiej.
-
Czarny bez kiedyś służył za naturalną farbę do włosów. Jakie właściwości ma syrop z kwiatów tej rośliny?
Ma białe kwiaty i czarne owoce, którymi już od czasów starożytnego Egiptu barwiono brwi, rzęsy oraz włosy. Nie wolno ich spożywać w postaci surowej, bo zawierają trującą sambunigrynę i prunazynę, ale po obróbce termicznej nadają się do zrobienia z nich wyśmienitego soku, syropu, nalewek, konfitur, a nawet kisieli lub aromatycznych galaretek.
-
Trójglicerydy ważniejsze niż cholesterol? Lekarze nie wiedzą, skąd wziął się ten pomysł
Od paru miesięcy pod niemal każdą naszą publikacją dotyczącą miażdżycy, cholesterolu czy złych tłuszczów, pojawiają się komentarze, że według aktualnej wiedzy, w ramach profilaktyki należałoby skupić się na trójglicerydach. Sprawdziliśmy, czy ma to jakieś naukowe uzasadnienie.