Napar imbirowy to jeden z bardziej popularnych napojów rozgrzewających, bazujący na naturalnych składnikach. Wywar z imbiru jest szczególnie popularny ze względu na szereg właściwości, jakie zdradza sam imbir, a raczej jego korzeń. A czym wyróżnia się napar, który z niego przygotowujemy, że tak chętnie go pijemy? Napar imbirowy jest znany z:
Napar z imbiru, cytryny i miodu ma zwykle zastosowanie w okresie jesienno-zimowym. Można po niego sięgać regularnie także w przypadku bólów migrenowych, które ten skutecznie załagodzi. Każda kobieta, uskarżająca się na bolesne miesiączkowanie, także powinna go włączyć do swojego menu.
Wywar z imbiru można ponadto stosować do walki z nieświeżym oddechem – imbir wykazuje działanie odkażające, a jednocześnie zdecydowanie poprawia komfort w ustach. Również osoby, które walczą z obrzękami, mogą skorzystać na piciu tego napoju, ponieważ ma on działanie moczopędne. Ze względu na możliwość złagodzenia stanu zapalnego z naparu imbirowego skorzystają też wszyscy, którzy mierzą się z dolegliwościami reumatoidalnymi, jak również osoby cierpiące na alergię.
Napar z imbiru i cytryny na przeziębienie stosuje się bardzo często. To dlatego, że rozgrzewa organizm, a także zawiera w sobie witaminę C, która pomaga wspierać układ immunologiczny człowieka. Wywar z imbiru będzie więc wspaniałym wsparciem w terapii przeziębienia czy grypy.
Jak zrobić napar z imbiru? To nic trudnego. Także Ty możesz samodzielnie przygotować napar z imbiru. Przepis nie będzie skomplikowany, a złoży się na niego niewiele elementów. Do jego przygotowania potrzebne będą Ci:
W pierwszej kolejności obierz korzeń imbiru ze skórki i dokładnie umyj. Następnie zetrzyj go na tarce. Tak przygotowany zalej gorącą wodą (nie wrzątkiem). Potem poczekaj, aż mikstura nieco się wystudzi i dopiero wtedy wyciśnij do niej soku z cytryny (woda nie może być zbyt ciepła, by witamina C, zawarta w owocu, nie utraciła swoich cennych właściwości). Kiedy już dobrze wymieszasz powstający napój, odczekaj jeszcze moment i dodaj do niego miodu. Sprawdź smak i zdecyduj się na taką ilość ostatniego składnika, by napar odpowiadał Ci podczas spożycia.
Nim będziesz pić tak przygotowany napar z imbiru, cytryny i miodu, podgrzej go, lecz tak, by temperatura napoju nie przekroczyła 50 stopni Celsjusza. Wtedy zachowa najwięcej swoich właściwości.
Zobacz też: Czerwona herbata - właściwości i rodzaje: pu-erh, puszong, oolong. Co warto o niej wiedzieć?