Napar z siemienia lnianego - jak go przygotować i na co pomoże? Poznaj jego właściwości

Napar z siemienia lnianego często pojawia się w diecie osób, które dbają o swoje zdrowie, a także miewają problemy z trawieniem. Sprawdź, na co jeszcze pomoże wywar przygotowany z siemienia lnianego i dowiedz się, jak go przyrządzić.

Wywar z siemienia lnianego – najważniejsze informacje

Wywar z siemienia lnianego do diety może włączyć prawie każdy. Samo siemię lniane jest bogate w składniki odżywcze, co sprawia, że może być użyteczne w przypadku przeróżnych dolegliwości. Warto wiedzieć, że drobne nasionka lnu można spożywać nie tylko po obróbce termicznej, ale i na surowo. Co istotne, do przygotowania wywaru z siemienia lnianego potrzebne są wyłącznie nasiona siemienia lnianego oraz przegotowana woda.

Siemię lniane: napar – właściwości

Fascynuje Cię siemię lniane? Napar z tych ziaren może zaskoczyć Cię szeregiem swoich różnorodnych właściwości. Będzie on między innymi:

  • przyśpieszał metabolizm i wspierał funkcjonowania układu trawiennego (pobudza perystaltykę jelit, a jednocześnie redukuje zaparcia);
  • łagodził ból związany ze stanem zapalnym żołądka oraz wrzodami tego narządu;
  • dostarczał niezbędnych składników odżywczych, takich jak: witamina E, kwas Omega-3, błonnik, żelazo i magnez;
  • wspomagał koncentrację;
  • obniżać poziom złego cholesterolu we krwi;
  • wspierać układ krążenia;
  • wspomagał proces odchudzania przy odpowiedniej diecie;
  • łagodził ból gardła i pomagał przy kaszlu.
Zobacz wideo Siemię lniane to samo zdrowie. Przekonaj się, dlaczego

Napar z siemienia lnianego na kaszel

Napar z siemienia lnianego na kaszel? Tak, opisywany wywar również sprawdzi się w takiej roli. Ma on właściwości nawilżające i łagodzące ból gardła, dlatego sprawdzi się w trakcie odkrztuszania, podrażniającego śluzówkę gardła. Przede wszystkim może się on okazać pomocny przy męczącym suchym kaszlu. Z drugiej strony, gdy napar z siemienia lnianego zostanie zastosowany na kaszel mokry, pomoże w odkrztuszeniu zalegającej wydzieliny. Dlatego zaleca się pić napar z siemienia lnianego w przypadku wystąpienia obu rodzajów kaszlu.

Jak zrobić napar z siemienia lnianego?

Jak zrobić napar z siemienia lnianego? Tak naprawdę nie ma dużego znaczenia, czy dysponujesz całymi ziarenkami czy tymi, które zostały drobno zmielone. W każdym wypadku dwie łyżki siemienia lnianego musisz wsypać do szklanki, a następnie zalać ją w trzech czwartych ciepłą wodą (ważne, aby woda nie była gorąca). Tak przygotowany napar przed spożyciem warto jeszcze na trochę odstawić. Możesz go przyjmować około dwóch, trzech razów dziennie.

Drobno zmielone siemię lniane możesz także dodawać do różnego rodzaju potraw i sosu. Jeśli na co dzień jadasz jogurty, nic nie stoi na przeszkodzie, byś także do nich dodawał po łyżeczce siemienia. W przypadku, gdy chcesz nim wzbogacić wybrane danie, dodawaj je stopniowo, by nie doszło do zbyt mocnego zagęszczenia jego konsystencji.

Zobacz też: Aronia - właściwości, przeciwwskazania i ogólna charakterystyka. Na co stosować sok z aronii?

Więcej o: