Poziomka - niezapomniany smak, dużo prozdrowotnych właściwości

Czerwiec i lipiec to sezon na poziomki. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze mają mnóstwo wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Poziomki to nie tylko owoce, lecz także liście - ich też można używać w celach leczniczych.

Poziomka (Fragaria) występuje w Polsce w trzech gatunkach. Najczęściej spotykanym jest poziomka pospolita. Można je spotkać wśród traw, w lasach i ogródkach. Każdy zna słodki smak poziomki - nie da się go porównać z niczym innym! Dlatego już od czerwca warto polować na te czerwone źródła witamin i innych wartościowych substancji.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Poziomki: wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Poziomki mają dużo witaminy C, która ma wiele prozdrowotnych właściwości, ale przede wszystkim wspiera nasz układ odpornościowy. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B i witaminę K.

Poziomka ma cenne związki mineralne takie jak potas, wapń, fosfor i żelazo. Zawarta w nich duża ilość potasu usprawnia pracę układu krwionośnego, a więc może pomagać na przykład w zwalczaniu nadciśnienia tętniczego.

Poziomki zawierają garbniki, flawonoidy, antocyjany i pektyny. Dzięki temu mają właściwości lekko przeczyszczające, a także odkażające i moczopędne. Flawonoidy to dobre przeciwutleniacze; działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Pektyny, rodzaj błonnika pokarmowego, usprawniają trawienie i przyspieszają metabolizm. Jeśli cierpisz na biegunki czy zaparcia, poziomki mogą przynieść ci ulgę.

Sprawdź: Wspomagacze metabolizmu - składniki, które rozpędzą przemianę materii

Zawarte w poziomkach karotenoidy wpływają dobrze na nasz cholesterol - pomagają ograniczać nadmiar tego "złego", czyli cholesterolu LDL. Co więcej, chronią nas przed nadmiarem wolnych rodników, które przyspieszają starzenie i mogą wpływać na rozwój niektórych chorób, na przykład nowotworowych. Karotenoidy są bowiem silnym przeciwutleniaczami (antyoksydantami), które powstrzymują wolne rodniki.

Poziomki: pożytek z liści

Liście poziomek mają mnóstwo garbników. Można z liści przygotować napar, który będzie miał właściwości moczopędne i bakteriobójcze. Oprócz tego herbatka z liści poziomki poprawia kondycję dziąseł i pomoże w wyeliminowaniu przykrego zapachu z ust. Obecny w liściach poziomki kwas salicylowy rozpuszcza kamień nazębny. Przepłukiwanie gardła poziomkowym naparem wpływa kojąco na infekcje jamy ustnej i gardła.

Przeczytaj: Nieprzyjemny posmak w ustach - skąd się bierze?

Poziomki: owoce upiększające

Naparem z liści poziomki można przecierać twarz. Ma on właściwości antybakteryjne, oczyszczające i ściągające. Dzięki temu przychodzi na ratunek cerze tłustej i trądzikowej. Oprócz tego działa wybielająco; wybiela piegi i przebarwienia, na krótko odświeżają biel zębów. Okłady z wywaru poziomkowego nadadzą się także w uśmierzaniu stanów zapalnych skóry.

Poziomki: na co zwracać uwagę?

Po zerwaniu liści poziomki najlepiej nie wystawiać ich na słońce. Używajmy ich natychmiast po zerwaniu lub ususzmy. Korzystne będzie suszenie w zacienionym, przewiewnym miejscu. Wtedy zachowają najwięcej wartościowych składników. Najskuteczniejsze są liście poziomek rosnących dziko. Same owoce szybko się psują, dlatego warto je zjeść szybko lub zamrozić.

To także może cię zainteresować:

Więcej o: