Drożdże piwne, używane w piwowarstwie do produkcji napojów alkoholowych, są produktem bogatym w cenne składniki odżywcze. W ich składzie znajdują się bowiem duże ilości witamin z grupy B, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, lecytyna, wiele składników mineralnych oraz białko.
Drożdże piwowarskie to specjalne, wyselekcjonowane odmiany drożdży, nie występujące naturalnie. Nazywa się je drożdżami szlachetnymi, w przeciwieństwie do nieszlachetnych (dzikich) drożdży.
Do celów dietetycznych wykorzystuje się drożdże piwowarskie, które pozostają po zakończeni fermentacji piwnej. Taki produkt poddaje się jeszcze procesowi oczyszczania i usuwania goryczy, a także obniża się w nim poziom kwasów nukleinowych. Do spożywania na surowo nie nadają się natomiast drożdże piekarnicze.
Drożdże piwne to znakomity suplement diety. W sklepach ze zdrową żywnością dostępne są w postaci płatków, proszku oraz tabletek. Odznaczają się gorzkawym smakiem, chociaż coraz częściej producenci starają się go wyeliminować. Drożdże spożywamy dodając je do potraw, na przykład sałatek, zup, deserów czy napojów. Tabletki można też po prostu połykać. Dzienna dawka nie powinna być większa niż 2-3 łyżki lub pastylki dziennie.
Drożdże piwne zawierają: witaminę B1 (tiamina), witaminę B2 (ryboflawina), witaminę B3 (niacyna), witaminę B6, foliany (witamina B9).
Dostarczając organizmowi witamin z grupy B, drożdże piwne pomagają w pracy układu nerwowego, wspierają układ immunologiczny oraz biorą udział w procesie uwalniania energii z węglowodanów. Drożdże piwne łagodzą stres, walczą z bezsennością i innymi objawami nerwicowym. A dzięki witaminie B5 przyspieszają gojenie się ran i regenerację skóry. Rybowlawina (witamina B2) natomiast ma dobroczynny wpływ na wygląd naszej cery, włosów i paznokci.
Kosmetologia wykorzystuje drożdże do produkcji preparatów zwalczających trądzik i pielęgnujących cerę z wypryskami. Drożdże bowiem regulują wydzielanie sebum oraz zwalczają zaskórniki. Do wyboru mamy kremy, toniki i pilingi z dodatkiem drożdży.