Dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego u mężczyzn - pokazują najnowsze badania

Dieta roślinna, bogata w warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy i rośliny strączkowe, może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego u mężczyzn o ponad jedną piątą. To zasługa przeciwutleniaczy, znajdujących się w owocach i warzywach, które tłumią przewlekły stan zapalny.

- Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie, a ryzyko zachorowania w ciągu całego życia wynosi 1 na 23 w przypadku mężczyzn i 1 na 25 w przypadku kobiet - powiedział Jihye Kim z Uniwersytetu Kyung Hee w Korei Południowej, gdzie zrealizowano badania.

Wzięło w nich udział prawie 80 tys. mężczyzn i ponad 90 tys. kobiet, mieszkańców Stanów Zjednoczonych. Na początku obserwacji mężczyźni mieli średnio 60 lat, a kobiety 59. Większość osób, u których zdiagnozowano raka jelita grubego, miała ponad 60 lat. Podczas badań 4976 osób (2,9 proc.) zachorowało na raka jelita grubego. Przy interpretacji wyników wzięto pod uwagę inne czynniki, poza dietą, które mogły mieć wpływ na rozwój choroby, takie jak nadwaga.

Obserwacje prowadzono w ramach dużych badań populacyjnych nazwanych MEC, mających na celu zbadanie, w jaki sposób styl życia i czynniki genetyczne mogą być powiązane z rakiem i innymi przewlekłymi chorobami. Podczas badań pytano uczestników o wskazanie, jak często jedzą określone potrawy i napoje z przygotowanej wcześniej listy ponad 180 pozycji. Zapytano ich również o wielkość zjadanych porcji.

W badanej grupie ryzyko rozwoju raka jelita grubego było o 22 proc. mniejsze u tych mężczyzn, którzy jedli duże ilości owoców i warzyw, w porównaniu do mężczyzn, jedzących najmniej produktów roślinnych. Wyniki różniły się nieco w zależności od rasy i wieku. Najsilniejszy związek odnotowano w przypadku mężczyzn pochodzenia japońskiego oraz białych Amerykanów.

Coraz więcej dowodów wskazuje, że dieta jest ważnym modyfikowalnym czynnikiem ryzyka raka jelita grubego. Czerwone i przetworzone mięso wiąże się ze zwiększonym ryzykiem, podczas gdy żywność bogata w błonnik pokarmowy wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem raka jelita grubego, sugerując, że diety roślinne odgrywają rolę w zapobieganiu tej chorobie

- piszą naukowcy na łamach czasopisma "BMC Medicine".

Co ciekawe, tak wyraźnego powiązania pomiędzy dietą roślinną a rakiem jelita grubego, nie odnotowano w przypadku kobiet.

Większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego mają mężczyźni, stąd też i oni mogą więcej zyskać na zmianie diety na zdrowszą. Ponadto kobiety i mężczyźni mają inne nawyki żywieniowe. Kobiety generalnie spożywają więcej pokarmów roślinnych i mniej pokarmów pochodzenia zwierzęcego, w porównaniu z ogółem mężczyzn. W taki sposób naukowcy tłumaczą, dlaczego to u mężczyzn widać wyraźniej pozytywny wpływ diety roślinnej, niż u kobiet.

Więcej artykułów na temat zdrowia znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Popularny w dietach odchudzających seler ma też działanie... odmładzające!

Co to znaczy zdrowa roślinna dieta

Naukowcy wskazują na ważne rozróżnienie: istnieje zdrowa, ale i niezdrowa dieta roślinna. Żywność roślinna może być bowiem różnej jakości. I tak, na przykład, słodycze z dużą ilością cukru, rafinowane zboża (białe pieczywo), dosładzane soki owocowe itp. działają szkodliwie i wręcz zwiększają ryzyko raka jelita.

Zdrowa żywność roślinna, która ma przeciwnowotworowe działanie, to:

  • żywność zawierająca pełne ziarna zbóż
  • owoce
  • warzywa
  • oleje roślinne
  • orzechy
  • rośliny strączkowe, takie jak soczewica i ciecierzyca, fasola
  • herbata
  • kawa
Uważamy, że przeciwutleniacze znajdujące się w żywności, takiej jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste, mogą przyczynić się do obniżenia ryzyka raka jelita grubego poprzez tłumienie przewlekłego stanu zapalnego, który może prowadzić do choroby

- mówią autorzy badania.

- Nasze odkrycia potwierdzają, że poprawa jakości pokarmów roślinnych i ograniczenie spożycia pokarmów pochodzenia zwierzęcego może pomóc w zapobieganiu rakowi jelita grubego - podsumowują naukowcy.

Badania miały charakter obserwacyjny, stąd nie mówią nic na temat związku przyczynowego między spożyciem żywności pochodzenia roślinnego a ryzykiem raka jelita grubego.

Źródła: BMC Medicine, Guardian,

Więcej o: